Smakosze.pl Przepisy Zimowa wersja zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką
canva/vural

Zimowa wersja zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką

26 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Został ci świąteczny rosół? Zaraz podpowiemy ci, jak przerobić go na niezwykłą pomidorówkę. Poznaj zimową wersję zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca. W sam raz na chłodne dni.

Popularność rosołu i zupy pomidorowej jest u nas prawie taka sama. Nic dziwnego, wszak zwykle drugiego dnia rosół często przerabiamy na pomidorową. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my cieszymy się smakiem zupełnie nowej zupy.

Zupę pomidorową można przygotować na wiele sposobów. Jedni dodają do niej świeże pomidory, inni przecier pomidorowy, a jeszcze inni koncentrat. Zupę można podać z makaronem, ryżem lub bardziej gęstą z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Zimowa wersja zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 l rosołu

  • 10 dag wędzonego boczku

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • 10 dag żółtego sera

  • grzanki

Przygotowanie zupy pomidorowej

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pomidory wraz z zalewą, zamieszaj, smaż całość 5 minut.

Składniki w garnku zalej gorącym rosołem. Całość gotuj ok. 20 minut bez przykrycia. Zupę zblenduj na gładki krem.

Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni, dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Zupę rozlej do talerzy, posyp startym żółtym serem. Wstaw na kilka minut do piekarnika o temp. 180 st. C (z grzaniem od góry), by ser się roztopił. Podawaj z grzankami.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na zupę pomidorową. Sprawdź, jak przygotować zupę pomidorową z dodatkiem soku z kiszonych ogórków , a także jak zrobić pomidorówkę z mlekiem kokosowym .

starty ser
starty ser

Źródło zdjęcia: canva/jrroman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy