Zimowa wersja zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką
Został ci świąteczny rosół? Zaraz podpowiemy ci, jak przerobić go na niezwykłą pomidorówkę. Poznaj zimową wersję zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca. W sam raz na chłodne dni.
Popularność rosołu i zupy pomidorowej jest u nas prawie taka sama. Nic dziwnego, wszak zwykle drugiego dnia rosół często przerabiamy na pomidorową. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my cieszymy się smakiem zupełnie nowej zupy.
Zupę pomidorową można przygotować na wiele sposobów. Jedni dodają do niej świeże pomidory, inni przecier pomidorowy, a jeszcze inni koncentrat. Zupę można podać z makaronem, ryżem lub bardziej gęstą z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Zimowa wersja zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką
Składniki:
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki masła
-
2 puszki krojonych pomidorów
-
1 l rosołu
-
10 dag wędzonego boczku
-
tymianek
-
sól, pieprz
-
10 dag żółtego sera
-
grzanki
Przygotowanie zupy pomidorowej
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pomidory wraz z zalewą, zamieszaj, smaż całość 5 minut.
Składniki w garnku zalej gorącym rosołem. Całość gotuj ok. 20 minut bez przykrycia. Zupę zblenduj na gładki krem.
Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni, dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Zupę rozlej do talerzy, posyp startym żółtym serem. Wstaw na kilka minut do piekarnika o temp. 180 st. C (z grzaniem od góry), by ser się roztopił. Podawaj z grzankami.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na zupę pomidorową. Sprawdź, jak przygotować zupę pomidorową z dodatkiem soku z kiszonych ogórków , a także jak zrobić pomidorówkę z mlekiem kokosowym .
Źródło zdjęcia: canva/jrroman
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kobieta.interia