Smakosze.pl Przepisy Zrób ciasto, posmaruj tą mieszanką i zawiń w rulon. Te bułki to hit w moim domu
fot. youtube.com/ZelihanınTatlituzlutarifleri

Zrób ciasto, posmaruj tą mieszanką i zawiń w rulon. Te bułki to hit w moim domu

27 kwietnia 2024

Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.

Bułki z ziemniaczanym farszem

Ciasto chlebowe z ziemniaczanym farszem wydaje się nietypowym połączeniem . Znamy jednak podobne kompozycje, jak choćby ruskie pierogi , gdzie ciasto na bazie mąki pszennej również łączy się z kartoflaną masą. Oczywiście efekt jest w tym przypadku zupełnie inny – za to niewątpliwie równie satysfakcjonujący.

Takie pieczywo doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są też świetnym sposobem na zagospodarowanie resztek z wcześniejszych obiadów , zwłaszcza jeśli chodzi o nadmiar ugotowanych ziemniaków. Można nawet wykorzystać stare puree, tylko przyprawić je dodatkowo.

bułki na blasze
fot. youtube.com/ZelihanınTatlituzlutarifleri
Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów

Ciasto pszenno-ziemniaczane

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri. Ziemniaki do podobnych potraw można przyprawiać w dowolny sposób, my podajemy tylko jedną propozycję.

Składniki

  • 600 g mąki uniwersalnej
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pęczek koperku
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, czosnek suszony

Przepis na bułki z ziemniakami

W misce mieszamy 200 ml mleka, tyle samo wody, cukier i drożdże . Mieszamy i pozwalamy drożdżom wystartować. Po chwili dodajemy łyżeczkę soli, olej i białko jajka. Mieszamy i stopniowo przesiewamy mąkę.

Należy dodawać ją ostrożnie, bo w zależności od rodzaju może być jej potrzebne nieco mniej lub nieco więcej . Ciasto wyrabiamy, najpierw łopatką, a później rękami, na gładką, nie klejącą się masę. Kiedy będzie równomiernie wyrobione, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce .

W misce ugniatamy ziemniaki z grudką masła i pozostałą częścią mleka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na kwadratowy placek. Pokrywamy go dokładnie masą ziemniaczaną i rozsmarowujemy równo. Placek zawijamy w roladę, a tę dzielimy na kawałki o szerokości 3-4 cm. Kawałki rolady układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo rozpłaszczamy. Całość smarujemy po wierzchu żółtkiem jajka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy będą rumiane – powinno to zająć ok. 30 minut .

Wypróbuj też przepisy na kotleta de volaille i szparagi w sam raz na grilla .

upieczone bułki
fot. youtube.com/ZelihanınTatlituzlutarifleri
Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Polacy mówią de volaille, a na świecie to kotlet po kijowsku. Z tym przepisem zrobisz go najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy