Smakosze.pl Przepisy Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę
Fot. YouTube/BeforeAndAfterTV

Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę

1 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją z tym przepisem. Jeden dodatek sprawi, że konfitura nabierze wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a przetwory z tego owoce będą smakowały ci tak bardzo, że będziesz przyrządzać je tak za każdym razem.

Jeżyny już są

Na ryneczkach pojawiły się już pierwsze jeżyny. Sezon na ten smaczny, lecz niedoceniany owoc zaczyna się pod koniec lipca i potrwa do września. Możesz przygotować z niego kompoty, dżemy. Jednak najlepiej smakuje jako konfitura z jeżyn.

Świetnie sprawdzi się na zimę, kiedy nam wszystkim brakuje potrzebnych witamin i wartości odżywczych. Pod tym względem ten owoc wypada bardzo dobrze. Jeżyny bogate są w witaminę C, a w dodatku działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego zrób z nich przetwory , która zachwycą całą twoją rodzinę.

je.jpg
Fot. Canva/NSphotostudio
Tak maliny wpływają na nasz organizm. Polacy nie mają świadomości

Koniecznie dodaj ten składnik

Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że podczas jej przygotowywania dodasz jabłka. Wtedy smakuje naprawdę obłędnie. Oprócz tych dwóch owoców będziesz potrzebować kilku składników. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z produktów nie pomijać. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału BeforeAndAfterTV na YouTube.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 500 g jabłek
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru

Konfitura z jeżyn - przepis

Zacznij od obrania jabłek, a następnie usuń ich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Jeżyny umyj i przebierz. Oba owoce umieść w dużym garnku. Z cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka. Całość zasyp cukrem i zagotuj.

Później zmniejsz ogień na minimum i gotuj całość, do momentu zgęstnienia. Pamiętaj, aby w połowie gotowania przetrzeć składniki przez sito, wtedy pozbędziesz się pestek z jeżyn.

Słoiki wyparz i przełóż do nich konfiturę. Szczelnie je zakręć, a konfiturę z jeżyn poddaj pasteryzacji. Powinna przebiegać przez 20 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Wtedy na pewno wytrzymają do zimy. Sprawdź, jaką prawdę wyjawiła pracownicy Biedronki oraz dowiedz się, czy każda woda jest dobra dla ciebie .

konfitura.jpg
Fot. Canva/5PH
Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób
Układam wafelki w foremce i przykrywam tą masą. To ciasto robię w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy