Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Liści pora są cenniejsze niż myślisz
Por to warzywo, z którego zrobisz naprawdę wiele. Bez niego rosół nie smakowałby tak dobrze, a niejedna surówka dzięki niemu nabrała nieco ostrzejszego smaku. Zazwyczaj do przygotowania tych potraw wykorzystujemy jasną część pora, a tę zieloną z lisicami wyrzucamy, traktując ją jako odpad.
To spory błąd i pewnego rodzaju marnowanie żywności. Liście można wykorzystać i przygotować z nich zupę krem. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Cały proces jest łatwy i niezbyt czasochłonny.
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarniLiście pora to nie wszystko
Zupa będzie udana i smaczna, jeżeli oprócz liści pora użyjesz jeszcze kilku składników. Nie potrzebujesz wiele, a w dodatku większość tych produktów możesz mieć w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, kiedy dokładnie zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Pamiętaj, że najważniejsze są liście pora, więc wybierz te najbardziej zielone i nieuszkodzone, wtedy zupa wyjdzie idealna.
Składniki:
- 500 g zielonych liści pora
- 2 duże cebule
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 l wody
- prażony sezam
- czosnek granulowany
- kurkuma
- pieprz
- sól
Przepis na zupę z liści pora
Cebule obierz i posiekaj w grube pióra. Liście pora umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej oliwę i rozgrzej ją. Wsyp do niego cebulę, pora oraz odrobinę soli. Całość podsmaż na małym ogniu. Marchew, ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Wymieszaj ze sobą składniki.
Wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu zmięknięcia ziemniaków i marchewki. Po ugotowaniu przypraw zupę granulowanym czosnkiem, kurkumą oraz pieprzem, solą. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę. Za pomocą łyżki wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Składniki zupy zblenduj i gotowe. Podawaj z prażonym sezamem, a smak będzie wyjątkowy. Sprawdź, co dodać do pierogów z jagodami oraz dowiedz się, dlaczego warto dodać ocet do rosołu.