Smakosze.pl Przepisy Zupa indyjska z kurczakiem - smaczna i rozgrzewająca
canva/Tatiana Volgutova

Zupa indyjska z kurczakiem - smaczna i rozgrzewająca

10 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest zupa indyjska z kurczakiem. Zupa gotowana na bulionie drobiowym z dodatkiem kurkumy, imbiru, curry i innych przypraw jest bardzo esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę indyjską z kurczakiem, jest świetna na obiad.

Zupa indyjska z kurczakiem to prosta zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Kuchnia indyjska to bogactwo przypraw, w zupie obowiązkowo musi znaleźć się więc kmin rzymski, curry, kurkuma, imbir, chili i świeża kolendra. W daniu nie może również zabraknąć czosnku, cebuli czerwonej i ryżu, z którym należy podać zupę.

Zupę indyjską możesz również ugotować na nóżkach, skrzydełkach lub udkach drobiowych, sposób przygotowania dania jest ten sam, przed podaniem oddziel jedynie mięso od kości, żeby zupa była łatwiejsza w jedzeniu.

Kuchnia indyjska słynie z dobrze doprawionych, pikantnych dań- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala , czyli absolutną klasykę.

Przepis na zupę indyjską z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400 g filetów z kurczaka

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • duża cebula czerwona

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki imbiru

  • szczypta mielonej papryki chili

  • szczypta kminu rzymskiego

  • łyżka kurkumy

  • 3 łyżeczki przyprawy curry

  • 200 ml śmietany 18%

  • łyżeczka soku z limonki

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

  • świeża kolendra

  • 2 torebki ryżu

Jak zrobić zupę indyjską z kurczakiem?

Kurczaka umyj, oczyść, pokrój w kostkę, przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj łyżkę mąki z kurkumą, kminem, chili, imbirem i curry, wsyp do mięsa i dokładnie wymieszaj. W większym garnku z grubym dnem rozpuść masło i smaż na nim kurczaka.

Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i ponownie smaż kilka minut, aż warzywa się zarumienią. Do garnka wlej bulion i gotuj godzinę na wolnym ogniu od momentu zagotowania, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem, curry i sokiem z limonki. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Świeża kolendra

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mąki rozpuszczoną w odrobinie wody i śmietaną, gotuj, aż zupa trochę zgęstnieje, oprósz świeżą kolendrą i podaj z ryżem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy