Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku
Znasz zupę nic? Kultowy deser PRL-u przygotowywany jest w dalszym ciągu w wielu regionach Polski. Gęsta, aromatyczna zupa z 4 prostych składników to absolutny hit, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę nic- niezapomniany deser PRL-u.
Zupa nic to kultowy deser PRL-u przygotowany z mleka, żółtek i wanilii. Potrawa podawana z kluseczkami sadzonymi z białek to prawdziwy przysmak dla każdego miłośnika słodkości. Zupa nic została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Danie podobne jest do kremu angielskiego, jednak jest o wiele lżejsze. Gęsta zupa nic podawana jest głównie na zimno, smakuje wtedy rewelacyjnie. Obecnie przepis jest delikatnie modyfikowany, można przygotować go również z cukrem wanilinowym i podać z ulubionymi owocami, np. borówkami, bananem, truskawkami.
Z zupą nic związana jest pewna anegdota sięgajaca XVIII wieku. Podczas degustacji potrawy przez Aleksandrę Potocką, doszło do zgrzytu, w którego następstwie hrabina zmieniła swój testament, przepisując Pałac w Wilanowie rodzinie Branickich.
Przepis na zupę nic
Składniki na 2 porcje:
-
500 ml mleka
-
2 łyżki cukru
-
2 duże jajka
-
laska wanilii
Jak ugotować zupę nic?
Białka oddziel od żółtek, laskę wanilii przekrój wzdłuż. Mleko zagotuj z 1,5 łyżki cukru i wanilią. Resztę cukru utrzyj dokładnie z białkami.
Gdy mleko się zagotuje, wykładaj delikatnie masę z białek przy pomocy łyżki i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż powstaną pianki. Wyjmij je i przełóż na talerze.
Żółtka rozbij trzepaczką i dodaj do ugotowanego mleka, gotuj, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć, następnie odstaw, żeby danie przestygło i wlej na talerze, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ gate74 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
-
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: przepisytradycyjne.pl