Smakosze.pl Przepisy Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsiderivative work: white balance automatically altered using GIMP 2.10.22, cropped, CC BY 3.0 PL <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/deed.en>, via Wikimedia Commons

Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku

17 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znasz zupę nic? Kultowy deser PRL-u przygotowywany jest w dalszym ciągu w wielu regionach Polski. Gęsta, aromatyczna zupa z 4 prostych składników to absolutny hit, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę nic- niezapomniany deser PRL-u.

Zupa nic to kultowy deser PRL-u przygotowany z mleka, żółtek i wanilii. Potrawa podawana z kluseczkami sadzonymi z białek to prawdziwy przysmak dla każdego miłośnika słodkości. Zupa nic została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Danie podobne jest do kremu angielskiego, jednak jest o wiele lżejsze. Gęsta zupa nic podawana jest głównie na zimno, smakuje wtedy rewelacyjnie. Obecnie przepis jest delikatnie modyfikowany, można przygotować go również z cukrem wanilinowym i podać z ulubionymi owocami, np. borówkami, bananem, truskawkami.

Z zupą nic związana jest pewna anegdota sięgajaca XVIII wieku. Podczas degustacji potrawy przez Aleksandrę Potocką, doszło do zgrzytu, w którego następstwie hrabina zmieniła swój testament, przepisując Pałac w Wilanowie rodzinie Branickich.

Przepis na zupę nic

Składniki na 2 porcje:

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 2 duże jajka

  • laska wanilii

Jak ugotować zupę nic?

Białka oddziel od żółtek, laskę wanilii przekrój wzdłuż. Mleko zagotuj z 1,5 łyżki cukru i wanilią. Resztę cukru utrzyj dokładnie z białkami.

Gdy mleko się zagotuje, wykładaj delikatnie masę z białek przy pomocy łyżki i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż powstaną pianki. Wyjmij je i przełóż na talerze.

Żółtka rozbij trzepaczką i dodaj do ugotowanego mleka, gotuj, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć, następnie odstaw, żeby danie przestygło i wlej na talerze, smacznego.

Laska wanilii

Źródło zdjęcia: canva/ gate74 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy