Genialny sposób poprawiający smak pomidorów
Pomidory uchodzą za wyjątkowo smakowite warzywo. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego przysmaku. Wielu smakoszy zajada pomidory praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, co można zaradzić, gdy są jeszcze niedojrzałe. Pomoże babcina sztuczka.
Niedojrzałe pomidory? Nigdy więcej!
Technicznie rzecz ujmując, pomidory są owocami, a dokładnie jagodami. Jednak z uwagi na ich smak powszechnie określa się je mianem warzywa. Większość osób kupuje je w supermarketach lub sklepach warzywnych. Czasem zdarza się tak, że pomidory jeszcze nie są w pełni dojrzałe.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na pomidory w kiszonej odsłonie. Ich smak z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Jednak dziś skupimy naszą uwagę na pewnym niepozornym triku.
Niedojrzałe pomidory nie mają tak wyrazistego smaku, jak w pełni wykształcone warzywa. Nie od dziś wiadomo, że każdy wielbiciel kulinariów oczekuje, jak najlepszych produktów spożywczych. Jednak nie zawsze możemy dostać idealne pomidory.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Mamadu, pomidory mogą szybciej dojrzeć w towarzystwie jabłka. Wszystko za sprawą etylenu, który jest wydzielany przez owoc. Przyspiesza on proces dojrzewania.
Jedno jabłko sprawi, że pomidory będą znacznie lepsze
Niedojrzałe pomidory należy umieścić w kartonowym opakowaniu. Kładziemy razem z nimi jedno jabłko. Pakunek odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie nasze pomidory powinny smakować znacznie lepiej.
Kiedy pomidory są niedojrzałe, wówczas charakteryzują się mdłym smakiem, który nie zachęca do zajadania. Z powyższej sztuczki korzystały już nasze babcie. Warto również zapoznać się z trikiem na idealne ciasto na pierogi.
Pomidory są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Można do nich zaliczyć między innymi witaminę C, która słynie z pozytywnego wpływu na odporność. Warzywa w swoim wnętrzu skrywają również witaminy A i E. Za co one odpowiadają?
Portal Mamadu donosi, ze witaminy A oraz E poprawiają kondycję skóry. Pomidory zawierają także likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Neutralizuje on wolne rodniki. Z pewnością warto dodać pomidory do codziennej diety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mamadu