Żurek wegański
pixabay

Żurek wegański ze smażonymi ziemniakami

Wiele osób zapomina o walorach (nie tylko smakowych) zup. Dobrze przyrządzona zupa jest treściwa, doprawiona i rozgrzewa żołądek. Jest to nieocenione wsparcie organizmu podczas długiego, intensywnego dnia w pracy. Nie tylko kawa potrafi pobudzić do działania.

Wiele osób zapomina o walorach (nie tylko smakowych) zup. Dobrze przyrządzona zupa jest treściwa, doprawiona i rozgrzewa żołądek. Jest to nieocenione wsparcie organizmu podczas długiego, intensywnego dnia w pracy. Nie tylko kawa potrafi pobudzić do działania. Zdrowa zupa, a taką niewątpliwie jest żurek wegański, sprawi że w porze lunchowej... zaczniesz dzień na nowo.

Żurek wegański, czyli szybkie gotowanie na 4 palniki


Przede wszystkim warto wyjaśnić jedną sprawę raz na zawsze: czym różni się żurek od barszczu białego. Odpowiedź brzmi: zakwasem. Żurek (także ten wegański) przygotuj na zakwasie żytnim. Jeśli zamarzy Ci się barszcz biały, w sklepie wybierz zakwas pszenny. Ten drugi jest nieco delikatniejszy, a w połączeniu ze słodką śmietaną daje efekt niesamowicie kremowej zupy. Aby żurek wegański był syty, w naszym przepisie również przewidzieliśmy śmietanę. Lubimy, kiedy zupa potrafi zastąpić dwudaniowy obiad, to oszczędność czasu w przerwie obiadowej w pracy.

Składniki zupy:

  • 2 tacki (lub pęczki) jarzyny na bulion,
  • 1 opakowanie tofu wędzonego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 dużej cebuli,
  • 200 g ziemniaków,
  • 3 łyżki stołowe śmietany roślinnej,
  • Zakwas żytni,
  • 2 łyżki stołowe chrzanu (może być ze słoika),
  • Masło,
  • Świeży majeranek (w doniczce),
  • Wędzona, mielona papryka,
  • Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.


Wybierz średniej wielkości garnek, aby ugotować zawiesisty i treściwy żurek wegański.

Wegański żurek ze smażonymi ziemniakami — sposób przygotowania


Zacznij od obrania i dokładnego umycia wszystkich warzyw. Następnie włóż je do garnka i zalej wodą tak, aby przykrywała je w całości z 2 cm zapasem. Nie dolewaj więcej wody, ponieważ bulion warzywny ma być intensywny w smaku. Nie zapominaj o liściu laurowym i zielu angielskim — to właśnie one są tajemnicą najsmaczniejszych bulionów. W tym samym czasie zacznij gotować ziemniaki. Podczas gdy bulion i ziemniaki się gotują, pokrój czosnek wraz z cebulą w bardzo drobną kostkę. Smaż na maśle, aż nabiorą w pełni złocistej barwy. Na ostatnim palniku podsmaż wędzone tofu, również pokrojone w kostkę. Zwróć uwagę na to, aby z każdej strony było dobrze przysmażone, aby zwyczajnie nie rozpadło się w zupie. Na tym etapie możesz już dosypać wędzonej papryki, aby wzmocnić smak tofu. Żurek w wersji mięsnej jest przygotowany na wędzonym boczku, dlatego warto zadbać o to, aby aromaty wędzenia były intensywne.

Bulion warzywny na żurek wegański powinien być gotowy po ok. 40 min. Jeśli wszystkie warzywa są w pełni miękkie (wręcz lekko rozgotowane), możesz wyjąć je z garnka. Na ich miejsce wsyp usmażoną cebulę z czosnkiem (zapach czosnku, smażonego na maśle to zwiastun pysznego posiłku). Stopniowo dolewaj zakwas żytni, co jakiś czas kontrolując smak żurku wegańskiego. Następnie zrób to samo z tartym chrzanem (max. 3 łyżki stołowe) i dopraw do smaku solą, suszonym majerankiem, wędzoną papryką i pieprzem.

Czas zajrzeć do garnka z ugotowanymi ziemniakami. Odcedź je i lekko rozgnieć. Uwaga! Nie miksuj ich na jednolitą masę, chodzi o to, aby zachowały grudkowatą fakturę. Na patelni rozgrzej masło i lekko podsmaż rozgniecione ziemniaki.

Przed podaniem żurku wegańskiego ze smażonymi ziemniakami, odlej szklankę zupy, aby płyn ostygł. Następnie dodaj do szklanki śmietanę roślinną. Dzięki obniżeniu temperatury, śmietana lepiej wymiesza się z zupą, a przede wszystkim — nie zwarzy. Przelej zawartość szklanki do garnka i przygotuj głębokie talerze.

Nakładanie zacznij od smażonych ziemniaków, wyłóż je na środek talerza, tworząc małą górkę. Możesz dodatkowo posypać ją dla dekoracji wędzoną papryką. Wlej żurek wegański, a na sam koniec obsyp świeżym majerankiem.

Bezglutenowy zakwas


Wiele osób, które decydują się na świadome, wege odżywanie szuka produktów bezglutenowych. Zakwas żytni na żurek wegański jest niezwykle ważny, bo to właśnie na nim opiera sie bogaty smak zupy. Mozna go zastąpić wersją bezglutenową, która... jest często dostępna w zwykłych, osiedlowych warzywniakach. Coraz częściej na półkach małych sklepików można znaleźć zakwas z mąki jaglanej. Zakwas bezglutenowy gryczany można dostać właściwie w każdym większym markecie.

Żurek wegetariański, czyli kilka dodatków dla jaroszy
Innym wariantem żurku jest zupa z pieczonymi ziemniakami (zamiast smażonych) i nie dodawanie śmietany. W naszych przepisach zawsze staramy się przedstawić dwie wersje danej potrawy, ze zwróceniem uwagi na zawartość kalorii przy równoczesnym zachowaniu smaku.

Dla wegetarian natomiast polecamy dodatki w postaci gotowanych jajek, podgrzybków, kiełbaski z boczniaków lub śmietany 18%.

Następny artykuł