Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi tanie kotlety nawet bez mięsa
Tomasz Strzelczyk pokazał patent na genialne kotleciki. Nie użył do nich nawet grama mięsa. Jego kotlety z ziemniaków i jajek to doskonały pomysł na tani obiad. Za każdym razem wychodzą delikatne i puszyste.
Tani obiad Tomasza Strzelczyka czyli kotlety z ziemniaków i jajek
Kotlety z ziemniaków i jajek autorstwa Tomasza Strzelczyka przygotujesz z prostych i ogólnodostępnych składników. Nie przeszkadza to jednak temu, że smakują fenomenalnie. Smak taniego obiadu idealnie podkręca dodatek tartego chrzanu. Dzięki niemu danie z całą pewnością nie wyjdzie mdłe.
Tajemnicą udanych kotletów z ziemniaków i jajek jest ich odpowiednie smażenie. Nie należy przekładać ich kilkukrotnie z jednej strony na drugą. Smaż kotlety na mocno rumiany kolor i dopiero później przewracaj na drugą stronę. W przeciwnym razie tani obiad gotowy jest się rozpaść na patelni na nieapetyczną masę.
Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościejPrzepis na tani obiad Tomasza Strzelczyka czyli kotlety z ziemniaków i jajek
Składniki:
- 1,1 kg ziemniaków po obraniu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 żółtka
- 4 białka
- pęczek zieleniny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej, jeśli ciasto będzie za rzadkie
Kotlety z ziemniaków i jajek czyli tani obiad Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Zacznij od przygotowania cebuli do kotletów z ziemniaków i jajek. W tym celu warzywo pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię na dobrze rozgrzane masło i zacznij podsmażać, okazjonalnie mieszając.
W międzyczasie przygotuj ziemniaki do taniego obiadu. W tym celu ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę, dodaj je do miski z ziemniakami. Posiekaj drobno zieleninę i ją także dołóż do składników na tani obiad Tomasza Strzelczyka.
Podsmażoną cebulę zdejmij z kuchenki i przerzuć do miski z masą jajeczno-ziemniaczaną. Zadbaj, aby do miski nie trafiło zbyt dużo tłuszczu z patelni. Składniki delikatnie przemieszaj, aby wyrównać ich temperaturę.
Do masy na kotlety z ziemniaków i jajek dołóż 4 żółtka. Całość ponownie wymieszaj. Następnie przypraw zawartość miski 3 łyżeczkami chrzanu, a także solą i pieprzem.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Powstałą pianę delikatnie połącz z resztą składników na kotlety z ziemniaków i jajek. Uzyskaną masę odstaw na chwilę na bok, aby miała możliwość odrobinę stężeć.
Po upływie wymaganego czasu z wymieszanych składników uformuj niewielkie kotlety. Każdego z nich obtocz starannie ze wszystkich stron bułką tartą. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim kotlety na mocno rumiany kolor.
Kiedy kotlety z ziemniaków i jajek zrumienią się z jednej strony, ostrożnie przewróć je na drugą. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch widelców. Tani obiad Tomasza Strzelczyka podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się do tego na przykład surówka z kiszonej kapusty. Idealny dodatek do tego taniego obiadu podawaliśmy na naszej stronie jakiś czas temu. Smażone kotlety z kultowej wędliny zyskały dziś nowe, aromatyczne wydanie.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA