Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.10.2022 11:47

Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki

Doskonały sposób na aksamitną, pożywną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
canva/Mythja

Zupa pomidorowa należy do ulubionych zup wszystkich pokoleń. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale zazwyczaj zagęszcza się ją mieszanką śmietany i mąki. Niestety w ten sposób dodaje się potrawie sporo kalorii. Na szczęście mamy lepszy pomysł na aksamitną, gęstą zupę pomidorową. Wystarczy tylko sięgnąć po blender.

Najważniejszy w domowej zupie pomidorowej jest aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych. Pomidory przesmaż na oliwie z oliwek z kilkoma ząbkami czosnku i odrobiną cukru, wtedy zyskają jeszcze lepszy i pełniejszy smak.

Z ugotowanej zupy pomidorowej, wyjmij mięso, a wszystkie warzywa zblenduj. Marchewka, korzeń pietruszki i seler doskonale zagęszczą danie w naturalny, zdrowy sposób, bez dodatku mąki i śmietany. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem i posyp świeżą natką pietruszki.

Pomidorówkę podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Co natomiast zrobić z mięsem? Kawałki kurczaka możesz zamrozić i wykorzystać między innymi do pyz z mięsem, czy pasztetu. Polecam ugotować również kopytka i podać je z podsmażonym kurczakiem z cebulą, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

Domowa pomidorówka bez mąki i bez śmietany

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • kawałek selera

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • mały koncentrat pomidorowy

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak ugotować gęstą zupę pomidorową bez ciężkich dodatków?

Mięso, cebulę, korzeń pietruszki, marchewkę i seler oczyść i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wlej 2 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu do zagotowania. Wywar odszumuj i gotuj dalej, aż stanie się aromatyczny.

Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory z puszki, podsmaż całość i dodaj do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Zupę gotuj jeszcze około 20 minut.

Z zupy wyjmij mięso i przyprawy, resztę wywaru zblenduj. Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaj z posiekaną natką pietruszki i ugotowanym makaronem lub ryżem.

Ugotuj również zupę ogórkową babcinego przepisu oraz domowy barszcz ukraiński.

Zupa pomidorowa
canva/Josef Mohyla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy