3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie
Suszenie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. Do suszenia grzybów wybierzmy jedną z trzech prostych metod: suszenie w suszarce, piekarniku lub na nitce. Odpowiednio przetworzone i przechowywane grzyby będą doskonałym dodatkiem do wielu dań i zachowają świeżość, aż do przyszłego roku.
W słoneczne, jesienne dni wybierzmy się na grzybobranie do pobliskiego lasu. Grzyby leśne, jak borowiki, podgrzybki, kozaki, czy rydze, są wyśmienitym dodatkiem do świątecznego bigosu, farszu na pierogi czy gołąbki. Z powodzeniem wykorzystamy je również do przygotowania doskonałych zup i sosów.
Do suszenia wybieramy wyłącznie zdrowe, nierobaczywe grzyby. Grzyby nie mogą mieć oznak pleśni, uszkodzenia lub nadgryzienia, ponieważ szybko się zepsują i zniszczą wszystkie, nawet zdrowe zbiory. Do suszenia grzybów wybierajmy gatunki stosunkowo suche. Grzyby wilgotne jak maślaki, również można suszyć, ale trwa to o wiele dłużej.
Przed suszeniem musimy odpowiednio przygotować grzyby. Na początku dokładnie czyścimy je z igieł, ziemi i piasku przy pomocy twardej szczoteczki. Potem grzyby kroimy w grubsze plastry. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie myjemy, bo znacznie wydłuży to proces suszenia, a nawet może doprowadzić do spleśnienia zbiorów.
Jak suszyć grzyby w domu? Poznaj trzy skuteczne sposoby
Suszenie grzybów w specjalnej suszarce. Grzyby rozkładamy równomiernie na tackach, nastawiamy suszarkę na 45, maksymalnie 55 st. C. W zależności od rodzaju i wielkości grzybów, będą gotowe po 4 lub nawet 10 godzinach
Suszenie grzybów w piekarniku. Grzyby rozkładamy równomiernie na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na ok. 50 st. C i suszymy kilka godzin. Koniecznie z włączonym termoobiegiem i przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Suszenie grzybów na nitce. Pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę i rozwieszamy nad kuchenką emitującą dużo ciepła lub bezpośrednio nad grzejnikiem. Tradycyjny sposób suszenia może trwać nawet kilka dni. Jest równie skuteczny, co suszenie w piekarniku i suszarce i najbardziej ekonomiczny. Trzeba jednak uważać, by suszone grzyby nie zawilgły od parujących potraw.
Jak przechowywać suszone grzyby, żeby się nie zepsuły?
Grzyby przechowujemy w szklanych, szczelnych pojemnikach, najlepiej w słoikach z dodatkową uszczelką. Słoik z grzybami powinien stać w suchym i zacienionym miejscu. Promienie słoneczne, wilgoć i powietrze przyczynią się do szybkiego psucia się suszu.
Szczelny, suchy słoik i ciemna, kuchenna półka to skuteczny patent na zachowanie świeżości i smaku grzybów suszonych. W takich warunkach grzyby będą dobre nawet przez rok i wykorzystajmy je np. do bigosu lub farszu na pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie
Bigos w pół godziny? Z patentem Okrasy nie ma rzeczy niemożliwych
Źródło: florina