Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna karkówka według przepisu Okrasy. Cudne przyprawy podkreślą jej smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.03.2022 01:00

Aromatyczna karkówka według przepisu Okrasy. Cudne przyprawy podkreślą jej smak

Karol Okrasa, karkówka z ryżem
TRICOLORS/East News, canva/from_my_point_of_view

Zastanawiasz się, co zrobić dziś na obiad? A może aromatyczną karkówkę według przepisu Okrasy? Cudne przyprawy podkreślą jej smak, a pożywne dodatki zamienią ją w pełnowartościowe danie obiadowe. Koniecznie przetestuj tę oryginalną propozycję.

Karkówka jest mięsem, które doskonale nadaje się grillowania i pieczenia. Z powodzeniem można ją też dusić i smażyć. I właśnie na ten ostatni sposób przygotowania zdecydował się Karol Okrasa.

Okrasa smażone mięso wzbogacił też aromatycznymi przyprawami, a także ryżem i kilkoma warzywami. Dzięki temu powstało treściwe danie z patelni. Naprawdę jest pyszne i można się nim najeść,

Aromatyczna karkówka według przepisu Okrasy. Cudne przyprawy podkreślą jej smak

Składniki:

  • 50 dag karkówki

  • olej

  • 2-3 suszone grzyby

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół papryczki chilli

  • 25 dag ryżu do paelli

  • szafran

  • kieliszek białego wytrawnego wina

  • kurkuma

  • pół cytryny

  • 1 czerwona papryka

  • 15 dag pieczarek

  • natka pietruszki

  • świeża bazylia

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie karkówki z patelni

Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w kostkę. Oprósz solą, obsmaż na głębokiej patelni. Dodaj suszone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane chilli i czosnek.

Na patelnię wsyp ryż, wymieszaj, wsyp szczyptę szafranu. Dolej wino, kurkumę, sól i pieprz. Wlej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki, dodaj trochę skórki z cytryny. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.

Paprykę i pieczarki oczyść. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół lub pokrój w plasterki. Warzywa podsmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj trochę bazylii i skórki z cytryny. Warzywa dodaj do gotowego ryżu (powinien wchłonąć cały płyn). Wsyp też posiekaną natkę i listki bazylii. Dopraw sokiem z cytryny, skrop oliwą z oliwek.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę marnowaną w miodzie i musztardzie, a także, jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie.

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram