Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika. Prośby o dokładki będą nieuniknione

Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika. Prośby o dokładki będą nieuniknione

Ziemniaki z piekarnika są wyśmienite
canva/Lesyy

Ziemniaki z piekarnika przyrządzone z dodatkiem ziół są prostą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Pełne aromatu bulwy będą tak pyszne, że nikt im się nie oprze. Przygotujcie je, a zobaczycie, że bliscy będą prosić o dokładki.

Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów. Zapiekane w piekarniku warzywo warto wzbogacić o aromatyczne dodatki. Warto wybrać te najprostsze. My proponujemy świeży czosnek i rozmaryn. Będzie pysznie.

Przepis aromatyczne ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego

  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika? Znamy prosty patent

Ziemniaki obieramy. Starannie je myjemy, po czym rozcinamy na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Drobne sztuki pozostawiamy w całości. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podgotowane warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem suszonym, jeśli używamy go w tej formie.

Mieszanką polewamy ziemniaki, dokładnie rozprowadzając aromatyczny tłuszcz przy pomocy łyżki. Rozmaryn w gałązkach po prostu układamy na warzywach. Ziemniaki pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy bulwy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki z piekarnika znakomicie smakują w towarzystwie karkówki z patelni. Można też zjeść je z dodatkiem domowego wegańskiego majonezu lub znakomitego gulaszu z ciecierzycy.

Ziemniaki z piekarnika są znakomite
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: