Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne pulpety w sosie koperkowym
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.03.2022 01:00

Delikatne pulpety w sosie koperkowym

pulpety
canva/papkin

Gdy słyszysz „mięso mielone", zwyczajowo myślisz „kotlety". Tymczasem z mielonego mięsa można przygotować wiele innych, smacznych, a przede wszystkim lżejstrawnych potraw, niż smażone kotlety. Zobacz, jak zrobić delikatne pulpety w sosie koperkowym. Jesteśmy pewni, że posmakują całej twojej rodzinie.

Mielone mięso zwykle kupujemy z przeznaczeniem na kotlety. Jednak, choć są one bardzo smaczne, to też dość ciężkie dla żołądka. Zamiast więc przygotowywać danie z patelni, sięgnij po rondelek lub garnek. Właśnie w nich ugotujesz delikatne pulpety. Co więcej, danie będzie też zawierało lekki sos, którym możesz polać ziemniaki, ryż czy kaszę.

Delikatne pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego

  • 1 kajzerka

  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • pół pęczka koperku

Przygotowanie pulpetów

Kajzerkę namocz w 1 szklance bulionu. Gdy napęcznieje, dokładnie ją odciśnij, rozdrobnij i dodaj do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też jajko i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Wsyp trochę pieprzu ziołowego, czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w mące. W garnku lub rondelku zagotuj bulion (również ten z namaczania bułki).

Do delikatnie gotującego się bulionu włóż mięsne kulki. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Śmietankę rozmieszaj z łyżką mąki, rozprowadź częścią gorącego bulionu, dodaj do pulpetów. Całość zagotuj.

Do sosu dodaj posiekany koperek, zamieszaj, gotuj całość jeszcze minutę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne dania z mielonego mięsa. Zobacz, jak przygotować zapiekankę makaronową z mielonym mięsem, a także, jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami.

koperek
koperek

Źródło zdjęcia: canva/a-lesa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram