Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.12.2022 14:41

Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem

gołąbki z rybnym farszem
Canva / oksix

Przedstawiamy niecodzienny pomysł na gołąbki. Rybne nadzienie z dodatkiem kaszy manny jest wyjątkowo delikatne i apetyczne. Takie gołąbki możesz postawić na świątecznym stole lub przygotować je na rodzinny obiad. Niezależnie od okazji zachwycą swoim smakiem.

Nasz gołąbki przez wstawieniem do piekarnika są rumienione na patelni. Dzięki temu zyskują niezwykle intensywny aromat. Do przygotowania tego dania idealnie sprawdzi się dorsz lub mintaj. Te ryby doskonale komponują się z pomidorowym sosem do gołąbków.

Przepis na apetyczne gołąbki z rybnym nadzieniem

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby

  • 1 główka włoskiej kapusty

  • 3 duże cebule

  • 1 niepełna szklanka kaszy manny

  • 1 jajko

  • 1 l bulionu do pieczenia gołąbków

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • sok z cytryny

  • olej

  • 1 szklanka soki z kiszonej kapusty lub ogórków

  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z nadzieniem z ryby krok po kroku

Z kapusty wytnij głąb i sparz liście warzywa. Filety do gołąbków oczyść i zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, posól i odciśnij z puszczonego soku. Krok ten jest niezbędny do tego, aby farsz nie wyszedł zbyt wodnisty.

Odciśniętą cebulę dodaj wraz z kaszą i jajkiem do zmielonej ryby. Farsz do gołąbków dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe nadzienie do gołąbków zawijaj na sparzone liście kapusty. Na patelni rozgrzej olej i zrumień każdego gołąbka ze wszystkich stron. Podsmażone egzemplarze układaj ciasno w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie całość zalej bulionem.

Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu, do pozostałego wywaru dodaj pomidory z puszki i sok z kiszonki. Sos dopraw do smaku i zmiksuj na gładko. Danie podawaj na ciepło, polane otrzymanym sosem pomidorowym. Znamy najlepsze metody na zmiękczenie kapusty do gołąbków. Przekonaj się koniecznie, jaki niezwykły dodatek możesz dodać do nadzienia.

Canva / nito100
Canva / nito100

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: