Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.01.2022 01:00

Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis

Gulasz wołowy tradycyjny
canva/Mariha-kitchen

Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny.

Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane, idealnie łączy się z całym daniem.

Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku.

Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.

Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.

Przepis na gulasz wołowy tradycyjny

Składniki:

  • 600 g wołowiny (antrykot, karkówka lub rostbef)

  • duża cebula

  • 500 ml bulionu wołowego

  • duża marchew

  • papryka czerwona

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

  • łyżeczka papryki czerwonej ostrej

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • mąką pszenna

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić gulasz wołowy tradycyjny?

Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem, następnie przełóż na talerz.

W tym samym garnku zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, oprósz słodką i pikantną papryką, majerankiem i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Do garnka włóż wołowinę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wymieszaj. Smaż przez 5 minut, następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 1-1,5 godziny, aż wołowina będzie miękka.

Duszona wołowina w bulionie

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko Sos zagęść odrobiną mąki pszennej, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego