Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jadła za 5 złotych dziennie przez cały tydzień
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 22.05.2021 02:00

Jadła za 5 złotych dziennie przez cały tydzień

5 złotych dziennie na jedzenie
Wykop / diignat / 4wheels

Każdy smakosz chciałby wydawać na jedzenie niewielkie pieniądze. 5 złotych przeważnie jest przez nas traktowane, jako kwota pozwalająca na niewielkie zakupy. Jednak przy odpowiednim planowaniu kwota pozwala na przygotowanie ciekawych posiłków.

Wydawała 5 złotych dziennie na jedzenie

Zazwyczaj spora część naszych przychodów przeznaczana jest na jedzenie. Większość smakoszy stwierdziłaby zapewne, że 5 złotych może wystarczyć zaledwie na kanapki lub inne podstawowe smakołyki. Okazuje się, że tanie posiłki nie muszą być nudne.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tanią pizzę, którą można przygotować w 10 minut. Dziś przyjrzymy się eksperymentowi, na który pokusiła się użytkowniczka portalu Wykop. Przez tydzień wydawała maksymalnie 5 złotych na jedzenie. Codziennie jadła trzy posiłki.

Internautka wskazała w swoim wpisie zasady, którymi się kierowała. Zakupy robiła w popularnych sieciach sklepów i nie wyczekiwała na specjalne promocje. Przygotowane posiłki miały być zdrowe. Natomiast dzienne koszty uwzględniały częściową wartość wykorzystanych produktów. 

Tygodniowy jadłospis za 5 złotych dziennie

Użytkowniczka portalu Wykop o pseudonimie dinkum podzieliła się z internautami swoim menu, które towarzyszyło jej przez tydzień. Na każdy dzień przeznaczyła około 5 złotych. Trzeba przyznać, że taki jadłospis robi wrażenie.

Dzień pierwszy — 4,96 zł

  • śniadanie: owsianka na wodzie jabłkiem, cynamonem i rodzynkami

  • obiad: gulasz z kurczaka z dynią, placki ziemniaczane z piekarnika

  • kolacja: kanapki z domową pastą z fasoli i 2 rzodkiewki

Dzień drugi — 4,90 zł

  • śniadanie: 2 kanapki z chleba razowego z masłem, jajkiem i czerwoną papryką

  • obiad: gulasz z dynią, placki ziemniaczane, sałata skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

  • kolacja: ryż zapiekany z jabłkiem, cynamonem i cukrem waniliowym

Dzień trzeci — 4,92 zł

  • śniadanie: jajecznica z 3 jajek, pomidor oraz 2 grzanki polane oliwą z oliwek

  • obiad: zupa na kościach z kurczaka z makaronem i marchewką na ostro oraz ryż zapiekany z jabłkami

  • kolacja: 3 kanapki z razowca z domową pastą z fasoli, cebulą i sałatą

Dzień czwarty — 3,69 zł

  • śniadanie: owsianka z jabłkiem

  • obiad: rydze z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi

  • kolacja: zupa z makaronem i marchewką na ostro

Dzień piąty — 4,97 zł

  • śniadanie: 2 kromki chleba w jajku z dżemem z czarnych porzeczek oraz pół kubka kawy zbożowej

  • obiad: wątróbka drobiowa ze smażoną cebulą, ziemniaki i pieczony burak

  • kolacja: kasza gryczana z masłem oraz, domowy sok marchwiowo-jabłkowy

  • wieczorna przekąska: popcorn

Dzień szósty — 5,00 zł

  • śniadanie: owsianka z jabłkiem i cynamonem

  • obiad: dal z grochu i 4 chlebki naan

  • kolacja: 4 kanapki z chleba razowego z pastą z wątróbek drobiowych z ogórkiem kiszonym

Dzień siódmy — 4,98 zł

  • śniadanie: omlet biszkoptowy z syropem cynamonowo-imbirowym

  • obiad: 10 pierogów ruskich z podsmażoną cebulą oraz sałatka z pieczonego buraka i jabłka

  • kolacja: 4 kanapki z chleba razowego ze śledziem w oleju z cebulą

Przepis na niedrogi i pyszny gulasz

Internautka, która przez tydzień jadła za 5 złotych dziennie, podzieliła się niektórymi przepisami. Godny uwagi jest gulasz z kurczakiem, którego dwie porcje warte są około 2,91 zł. Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

(Wykop / dinkum)

  • mięso z ćwiartki kurczaka

  • 600 g dyni

  • 2 cebule

  • 10 ml oleju

  • 10 g mąki pszennej

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

Najpierw należy obrać mięso z kości. Pozostałości możemy wykorzystać, chociażby do przyrządzenia zupy. Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekane cebule. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła składniki. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe przyprawy. Potrawę dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Dynię kroimy w kostkę. Wzbogacamy o nią nasz specjał.

Gulasz dusimy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna odpowiednio zmięknąć. W razie potrzeby zagęszczamy go mąką. Trzeba przyznać, że zdjęcie zamieszczone na portalu Wykop przez użytkowniczkę o pseudonimie dinkum, prezentuje się niezwykle smakowicie. Godny uwagi jest również przepis na gulasz od Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wykop

Zapraszamy na nasz Instagram