Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przechowywać chleb?
Adam Moskal
Adam Moskal 23.09.2021 02:00

Jak przechowywać chleb?

Chleb
canva/hjalmeida

Trzymanie kupionego chleba w torebkach foliowych lub papierowych nie jest dobrym rozwiązaniem. Niestety wiele osób tak postępuje. Znacznie zdrowszą metodą jest wkładanie pieczywa do chlebaka. Najlepsze pojemniki tego typu są wykonane z drewna, ponieważ zapewniają cyrkulację powietrza.

Świeży chleb jest dla wielu ludzi podstawą, dlatego każdego dnia organizowany jest spacer do okolicznej piekarni. W takim wypadku warto posiadać dobry chlebak, w którym można go przechowywać.

Chleb pod wpływem powietrza szybko czerstwieje i staje się twardy, jak kamień - dlatego należy znaleźć dla niego miejsce, w którym dostęp do powietrza będzie odpowiednio ograniczony.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Jeśli chcesz, aby twój bochenek chleba był miękki i puszysty przez dłuższy czas, nie zostawiaj go na kuchennym blacie w foliowym opakowaniu. Zamiast niego zainwestuj w porządny chlebak

Zdecydowanie najlepszy jest chlebak wykonany z drewna. Zapewnia optymalną cyrkulację powietrza, która pozwala na zatrzymanie wilgoci i jednocześnie hamuje rozwój pleśni.

Chlebak plastikowy

Ten rodzaj nie jest uznawany za dobry dla pieczywa. Nie ma w nim przepływu tlenu, a więc produkty mogą bardzo łatwo spleśnieć i stać się szybko zepsute.

Dodatkowo trzymanie jedzenia w nieatestowanych plastikowych naczyniach czy sprzętach może sprawić, że niezdrowe substancje przenikną do żywności.

Chlebak z metalu

Ostatnim materiałem, z jakiego wykonuje się najczęściej chlebaki, jest metal. Choć dobrze radzi sobie z przepływem powietrza, nie może stać zbyt blisko źródeł dużego ciepła.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.

Metal przewodzi ciepło bardzo sprawnie, więc pieczywo w jego wnętrzu także szybko się nagrzewa. W efekcie chleb łatwo ulega procesom psucia i niszczeje.

Chleb

Źródło: canva/Elena Abrosimova, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Chleb Kuchnia