Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować podhalańskie moskole? Przepis krok po kroku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.06.2022 13:46

Jak przygotować podhalańskie moskole? Przepis krok po kroku

moskole
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Tak, są nim podhalańskie moskole. Sprawdź, jak przygotować ten popularny na południu Polski specjał. Zrobisz go z łatwością, zwłaszcza że podamy ci przepis krok po kroku. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się tej potrawie, a w twoje kuchni nic się nie zmarnuje.

Moskole to placki znane na Podhalu. Pierwotnie były robione z mąki owsianej lub jęczmiennej i wypiekane na rozgrzanej blasze, bez dodatku tłuszczu. Potem zaczęto dodawać też do nich ugotowane ziemniaki, dzięki czemu placki zyskały na miękkości i puszystości.

Do ciasta na moskole można też dodawać nieco spulchniacza, np. sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, a także jajka. Placki te często też smaży się na patelni. Doskonale smakują podane np. z masłem czosnkowym, skwarkami lub prażoną cebulką.

Przepis na podhalańskie moskole

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2/3 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki

  • ok. 50 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie podhalańskich moskoli

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Wystudzone ziemniaki wymieszaj ze zsiadłym mlekiem. Dodaj mąkę, jajka, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj masę.

Ciasto ziemniaczane przełóż na stolnicę, wyrób by było elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki.

Z ciasta uformuj gruby wałek, pokrój go w talarki, lekko rozpłaszcz je na dłoni. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź placki i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii, a także na placki z kukurydzy.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin, wikipedia