Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczna marynata do wołowiny. Niezawodna receptura
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.02.2022 01:00

Klasyczna marynata do wołowiny. Niezawodna receptura

Klasyczna marynata do wołowiny
canva/zhekos

Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.

Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza.

Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.

Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.

Przepis na klasyczną marynatę do wołowiny

Składniki na 1 kg mięsa:

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • 1,5 łyżki płynnego miodu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 8 ziaren jałowca

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki soli

  • 10 ziaren pieprzu

  • szczypta papryki czerwonej mielonej

  • pół łyżeczki soku z cytryny

Jak zrobić klasyczną marynatę do wołowiny?

Czosnek przeciśnij przez praskę, ziarna jałowca i pieprz zgnieć w moździerzu. Musztardę wymieszaj z miodem i oliwą, wlej sok z cytryny, dodaj czosnek, majeranek, jałowiec, pieprz.

Ziarna jałowca

Źródło zdjęcia: canva/lindavostrovska Do marynaty wsyp sól i szczyptę papryki mielonej czerwonej. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową marynatą obtocz dokładnie wołowinę i wstaw do lodówki na całą noc.