Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z mięsem gotowanym - najlepszy pomysł na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.02.2022 01:00

Krokiety z mięsem gotowanym - najlepszy pomysł na obiad

Krokiety z mięsem gotowanym
canva/fotek

Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu to pomysł na pyszne danie, zarówno na obiad, jak i święta i spotkania w większym gronie. Farsz z kurczaka i wołowiny, które były gotowane z włoszczyzną, ma doskonały smak, a same krokiety pyszną, chrupiącą skórkę. Poznaj przepis na krokiety z mięsem gotowanym.

Krokiety są już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety to również pyszny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy gotowałeś wcześniej rosół. Farsz do krokietów będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz bulion z kurczaka i wołowiny- tu dowiesz się, jak zrobić idealny rosół z dwóch rodzajów mięsa.

Naleśniki usmaż zanim przystąpisz do robienia farszu, będą już chłodne i oddadzą nadmiar tłuszczu, a Ty z łatwością zawiniesz w nie farsz i zrobisz panierkę. Do naleśników na krokiety nie dodawaj cukru, ciasto musi być wytrawne. Do ciasta dodałam wodę gazowaną, które bąbelki powietrza dodatkowo spulchnią naleśniki.

Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu podaję często z barszczem czerwonym, którego smak doskonale łączy się z daniem. W tym artykule poznasz przepis na barszcz czerwony od Roberta Makłowicza, barszcz jest idealny do krokietów.

Przepis na krokiety z mięsem gotowanym

Składniki na około 10 naleśników:

  • 1,5 szklanki mleka

  • pół szklanki wody gazowanej

  • szklanka mąki pszennej

  • jajko

  • pół łyżeczki soli

  • olej roślinny do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa gotowanego z rosołu

  • 300 g pieczarek

  • cebula

  • jajko

  • łyżka oleju

  • pieprz, sól

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić krokiety z mięsem gotowanym?

Zrób naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj, aby powstała jednolita masa, smaż na oleju z każdej strony po 2-3 minuty na złoty kolor. Naleśniki przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Przygotuj farsz: mięso gotowane oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą wodę i częściowo odparuje, przestudzone dodaj do mięsa.

Gotowana w rosole wołowina z włoszczyzną

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Mięso z pieczarkami i cebulką wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajko, wlej łyżkę oleju i ponownie wymieszaj. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, złóż górę, dół, a następnie zawiń w rulon, żeby powstały krokiety.

Krokiety obtocz kolejno w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.