Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska nie wkłada gołąbków do piekarnika. Ma lepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.05.2023 19:01

Lewandowska nie wkłada gołąbków do piekarnika. Ma lepszy patent

przepis na gołąbki Anny Lewandowskiej
Canva / Africa images ; Instagram @annalewandowska

Anna Lewandowska podzieliła się sposobem na gołąbki. Uwielbiana potrawa w jej wykonaniu jest sycąca, ale też wyjątkowo lekka. Taki efekt celebrytka uzyskuje gotując danie na parze. Taki pyszny obiad doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących cieplejszych dni.

Gołąbki Anny Lewandowskiej zachwycają delikatnością

W gołąbkach Anny Lewandowskiej, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, na próżno szukać czerwonego mięsa. Zastąpione jest ono pysznymi zdrowszym mięsem z indyka. Żona znanego piłkarza sama kupuje wybrany kawałek, a potem mieli go własnoręcznie w domu. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, poproście o zmielenie produktu w ulubionym sklepie mięsnym.

Pierwsze czereśnie już są na straganach. Cena szokuje, wielkie zaskoczenie

Przepis na gołąbki z indykiem od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 10 liści białej kapusty
  • 300-350 g mięsa mielonego z indyka
  • ½ szklanki pomidorów z puszki
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • sól morska
  • czarny pieprz

Jak zrobić doskonałe i dietetyczne gołąbki na parze?

Kapustę na gołąbki dokładnie umyj i osusz. Usuń z niej zgrubiałe, białe części. Przygotowane liście włóż do parowaru lub naczynia z sitkiem i gotującą się wodą. Parz je, aż staną się miękkie.

Do mielonego mięsa na gołąbki dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Dołóż też posiekaną drobno cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Do mięsa wbij jajko, całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Na sparzone liście nakładaj porcje farszu. Składniki ciasno zawijaj, tworząc gołąbki. Danie włóż do parowaru lub garnka z sitkiem. Gotuj je przez ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sos do gołąbków. W tym celu w osobnym garnuszku podgrzej pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem, dodaj posiekaną pozostałą ilość czosnku. Całość podduś, a na koniec wymieszaj z koperkiem. Ugotowane gołąbki podawaj polane sosem. Strzelczyk udowodnił, że najlepsze gołąbki obejdą się bez mięsa. Co miłośniczka zdrowego jedzenia najchętniej kładzie na grilla?

gotowe gołąbki na parze.png
Canva / freeskyline

Źródło: hpba