Żaden schab i karkówka. Lewandowska wrzuca na grilla zupełnie inne mięso
Grill w majówkę stał się już pewną tradycją. Zamiast jednak wybierać karkówkę czy kiełbasę, warto korzystać z przepisu Anny Lewandowskiej, która proponuje przygotowanie lekkiej piersi z indyka. Musicie spróbować — smakuje obłędnie.
Przepis na indyka z grilla Anny Lewandowskiej
Aromatyczny i delikatny drób z grilla, będzie świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych karkówek. Lewandowska marynuje mięso dzień wcześniej, a po zrumienieniu smaruje pysznym pesto z natki pietruszki. Całość smakuje doskonale.
Składniki:
- 300 g piersi indyka
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na pesto:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 większy ząbek czosnku
- 10 nerkowców
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól w ilości do smaku
Jak przygotować indyka na grillu? Patent Lewandowskiej jest niezawodny
Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od oczyszczenia i skropienia piersi indyka sosem sojowym i oprószenia jej pieprzem. Po całej nocy spędzonej w lodówce będzie bardziej aromatyczne.
Z natki pietruszki, czosnku, nerkowców, oliwy i soku z cytryny sporządzamy pesto, blendując dość dokładnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, by nie było zbyt gęste.
Sos z ziół i orzechów doprawiamy solą, jeśli będzie to konieczne. Zamarynowane mięso grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. Smarujemy przygotowanym zielonym pesto.
Jak podać indyka z grilla?
Lewandowska soczyste i zdrowe mięso podaje z sałatką z papryką. Rukolę łączy z pokrojonym czerwonym warzywem i skrapia oliwą z oliwek. Doprawia całość solą i pieprzem, na koniec posypując nerkowcami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z grilla. Polecamy znakomitą kaszankę od masarza. Być może skusi was też nietuzinkowym pomysł na przyrządzenie arbuza na grillu.
Źródło: hpba