Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2022 18:25

Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy

Projekt bez tytułu (17)
canva/lawcain

Mizeria z ogórków gruntowych z pęczkiem koperku i pieprzem to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Ogórki są jędrne, soczyste i pełne smaku, zimą wystarczy dodać do nich kwaśną śmietanę i mamy przepyszny dodatek do kotletów schabowych i innych potraw.

Mizeria przygotowana latem z ogórków gruntowych dojrzewających w pełnym słońcu smakuje rewelacyjnie. Zimą niestety kupimy już wyłącznie szklarniowe ogórki, które nie są już tak soczyste i praktycznie nie mają smaku. Jest na to jednak skuteczny sposób- mizeria do słoików na zimę.

Przed przygotowaniem mizerii musimy dokładnie umyć i oczyścić ogórki, następnie muszą poleżeć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Ten krok jest absolutnie konieczny, ponieważ wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i zachowają jędrność aż do następnego sezonu.

Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików i zakrętek. Jeśli tego nie zrobimy, najprawdopodobniej wszystkie przetwory będą do wyrzucenia, ponieważ namnożą się w nich bakterie, które były w nieumytych słoikach.

Przepis na przepyszną mizerię do słoików na zimę, zachowaj smak lata na dłużej

Składniki:

  • 1,5 kg średnich ogórków gruntowych

  • duży pęczek koperku

  • po 3 ziarenka pieprzu na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • pół szklanki octu 6%

  • łyżka soli

  • łyżka cukru

Jak zrobić mizerię do słoików na zimę? Będzie pysznym dodatkiem obiadowym

Na początku wyszoruj i umyj ogórki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie pokrój je na cienkie plasterki lub poszatkuj.

Ogórki przełóż do miski, wsyp pęczek posiekanego koperku, wymieszaj. Do każdego wyparzonego słoika włóż po 3 ziarenka pieprzu i ogórki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem.

Zalewę wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimną mizerię wstaw do spiżarni i ciesz się jej smakiem aż do następnego sezonu.

Na zimę przygotuj również leczo z warzyw sezonowych oraz ogórki w pomidorach. Przetwory przygotowywane ze świeżych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw smakują najlepiej.

Mizeria w słoikach na zimę
canva/Yulia_Kotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps