Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Mnóstwo Polaków popełnia błąd w robieniu kotletów mielonych. Wszystko przez namaczanie bułki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.01.2023 20:37

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w robieniu kotletów mielonych. Wszystko przez namaczanie bułki

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w robieniu kotletów mielonych. Wszystko przez namaczanie bułki
canva/slovegrove

Czerstwa bułka moczona w wodzie jest jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kotletów mielonych. Bułkę zawsze moczymy w mleku. Wtedy mielone będą soczyste, delikatne i pełne smaku.

Kotlety mielone są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne smaku. Mielone podajemy z ziemniakami, burakami, ogórkami kiszonymi, mizerią i z wieloma innymi dodatkami. Za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.

Sekretem smaku kotletów mielonych jest mięso. Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego w paczkach. Zamiast niego kup kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej. Zmiel ją i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Różnicę poczujesz od razu.

Do masy na kotlety mielone koniecznie dodaj również namoczoną w mleku bułkę, jajko, suszony majeranek lub zioła prowansalskie, sól i pieprz. Masę wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Obtocz w bułce tartej i usmaż. Będą pyszne.

Zapomnij o moczeniu bułki w wodzie. Jest o wiele lepszy sposób

Wiele osób moczy bułkę do mielonych w wodzie. To duży błąd, który może sporo kosztować. Kotlety wychodzą wtedy dość twarde i mało soczyste. Bułkę na mielone zawsze namaczaj w mleku.

Czerstwą bułkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Mleko pomoże zneutralizować zapach wieprzowiny. Bułka moczona w mleku nawilży mięsną masę. Kotlety po usmażeniu będą więc soczyste i delikatne. Zawarty w mleku tłuszcz jest nośnikiem smaku, mielone wyjdą idealnie.

Kotlety mielone zawsze smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu

Kotlety mielone smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu, np. na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Jeśli na patelni będzie za dużo kotletów, mięso zacznie się dusić, a nie smażyć.

Mielone nie będą miały wtedy chrupiącej skórki. Mięso musi być smażone na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Zimny olej lub masło jest błyskawicznie wchłaniane przez mięso, przez co mielone stają się ciężkie i niesmaczne.

Pomysł na rodzinny obiad? Usmaż kotlety schabowe Zagłoba. Lepszych nie jadłaś. Gessler zdradziła przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad zrobisz w kilka minut.

kotlety mielone
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: