Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy
Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie?
Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.
Przepis na znakomite pulpety w sosie koperkowym według Magdy Gessler
Składniki na pulpety:
600 g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
4-5 ząbków czosnku
1 jajo
1 czerstwa bułka
posiekana zielenina wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos koperkowy:
pół szklanki śmietany
2 szklanki bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego koperku
2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym:
Bułkę zalewamy woda lub mlekiem, by zmiękła. Mięso mielimy w maszynce wraz z odciśniętym z płynu miękkim pieczywem. Masę umieszczamy w dużej misce wraz z jajkiem, posiekana cebulą i przyprawami, po czym wyrabiamy ją krótko.
Jeśli będzie rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i podsmażamy przygotowane wcześniej pulpety, aż się zezłocą. Wrzucamy je do przygotowanego według poniższej instrukcji sosu i podgrzewamy przez kilkanaście minut.
Przygotowanie sosu koperkowego:
Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Koperek płuczemy i siekamy. Śmietanę hartujemy, mieszając z odrobiną gorącego płynu, mąką i przyprawami. Całość stopniowo wlewamy do garnka, cały czas ostrożnie miksując przy pomocy łyżki.
Na koniec wrzucamy koperek i klopsiki. Po kilkunastu minutach podgrzewania pulpety w sosie koperkowym będą gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i surówką np. z marchewki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne pulpety. Ten artykuł zdradza tajniki przyrządzania rarytasu z doskonałym sosem pomidorowym. W tym natomiast podpowiadamy jak do zrobienia tego dania wykorzystać mięso z rosołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: ofeminin