Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na czym smażyć jajka sadzone?

Na czym smażyć jajka sadzone?

sadzone
canva/Yana Gayvoronskaya

Jajka sadzone to doskonały pomysł na smaczny obiad, śniadanie czy kolację. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco wysiłku. Podpowiadamy jak smażyć sadzone, by były idealne.

Prawidłowe przygotowanie jajek pozwoli zachować ich walory odżywcze i smakowe. W przypadku jaj sadzonych proces smażenia potrzebujemy przeprowadzić tak, aby białko ścięte, a żółtko pozostało płynne. Ponadto żółtko nie powinno mieć przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak usmażyć idealne jajko sadzone?

Zacząć należy od patelni. Najlepiej skorzystać z tej teflonowej lub ceramicznej. Nieprzywierająca powłoka ułatwi nam smażenie, a także pozwoli zredukować ilość tłuszczu, jaka będzie do tego procesu niezbędna.

Wybór odpowiedniego tłuszczu to kolejne zagadnienie. Do smażenia wykorzystać możemy olej rzepakowym oliwę lub masło. W przypadku tego ostatniego koniecznie korzystajcie z wersji klarowanej. Wysoka temperatura powoduje bowiem, że w maśle powstaje szereg szkodliwych związków chemicznych.

Z dietetycznego punktu widzenia, do smażenia korzystniej jest wybierać tłuszcze roślinne, choć nie każdy będzie dobry. Nie należy stosować oleju lnianego, słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego. Podgrzewanie ich, wpływa na utratę ich wartości odżywczych.

Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Wbrew obiegowej opinii oliwa z oliwek może być wykorzystywana do przygotowywania dań z patelni. Smażąc sadzone na oliwie, zyskujemy większą kontrolę nad samym procesem — tak smażone białko jaja będzie się rumieniło wolniej niż przy użyciu masła.

Oprócz dobrego doboru narzędzi i składników ważna jest także technika smażenia jaj. Warto przeprowadzić ten proces dwuetapowo, smażąc początkowo bez przykrycia, by potem skorzystać z zalet pokrywki. W drugiej fazie należy zmniejszyć płomień palnika.

Gorące powietrze będzie bowiem kumulowało się pod pokrywą, a wysoka temperatura będzie działała na jajka także z góry. To przyspieszy proces ścinania się białka, a jednocześnie zagwarantuje nam, potrawa nie przypali się od spodu. Uważać tylko musimy, by nie smażyć zbyt długo, aby uniknąć całkowitego ścięcia żółtka. Jeżeli szukacie inspiracji jak przygotować pyszne jajka, być może spodoba wam się ten przepis na jajka w sosie musztardowym. Sprawdźcie też koniecznie jak zaskoczyć bliskich wyjątkowymi jajkami po florencku.

jaja
jaja

Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram