Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na domowy syrop z selera

Niezwykły przepis na domowy syrop z selera

Przepis na domowy syrop z selera
canva/MariaBrzostowska

Domowe sposoby na dolegliwości towarzyszące przeziębieniu bywają naprawdę skuteczne. Z jego objawami doskonale poradzi sobie syrop z selera. Nieco mniej popularny niż mikstura cebuli produkt jest prosty w przygotowaniu. Dowiedzcie się jak go robić.

Seler korzeniowy jest niedocenianym warzywem, które najczęściej w naszej kuchni pojawia się przy okazji przyrządzania rosołu. A szkoda, bo jest skarbnicą cennych składników odżywczych takich jak wapń, magnez, witaminy z grupy B czy flawonoidy.

Syrop z tego warzywa złagodzi dokuczliwy katar i pomoże przy suchym kaszlu. Mikstura ma podobne działanie jak specyfik przygotowany z cebuli. Zdecydowanie delikatniejszy sprawi jednak, że większej liczbie osób przypadnie on do gustu.

Przepis na domowy syrop z korzenia selera

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie i dawkowanie:

Bulwę selera obieramy i kroimy na cienkie talarki. Warzywo układamy w misce, każdą z warstw posypując szczyptą cukru. Składniki odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

W tym czasie seler wypuści sok o konsystencji syropu. Będzie zdatny o spożycia przez kolejne 2-3 dni, o ile będziemy go przechowywać w lodówce. Miksturę z selera można stosować podobnie jak syrop z cebuli — kilka razy dziennie. Pijemy po 1 łyżeczce.

Uwaga: spożycie syropu z bulwy selera może być niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy lub nerek oraz dla kobiet w ciąży. Nie powinny po niego sięgać również osoby przyjmujące leki moczopędne.

Syrop z selera pomoże na przeziębienie
Syrop z selera pomoże na przeziębienie

Źródło zdjęcia: canva/PicturePartners

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram