Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na domowy salceson. 100 razy lepszy niż sklepowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.01.2022 01:00

Prosty patent na domowy salceson. 100 razy lepszy niż sklepowy

salceson
canva/Kostrikina Myroslava

Rozpoznajesz smakołyk ze zdjęcia? Salceson potrafi być pyszny pod warunkiem, że jest zrobiony z dobrej jakości produktów. Dziś podamy prosty patent na domowy salceson, dzięki czemu już nigdy nie kupisz go w sklepie. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie potrzebujesz wyszukanych składników.

Salceson to wędlina podrobowa, której podstawą jest głowizna, a także inne podroby, skórki, tłuszcz i przyprawy. Najczęściej robi się go z podrobów wieprzowych, ale można też z cielęcych czy wołowych.

Mięso uprzednio poddaje się peklowaniu, a potem gotowaniu z dodatkiem przypraw. Rozdrobnionym mięsem napełnia się np. wieprzowe żołądki lub foliowe rękawy i całość gotuje.

Prosty patent na domowy salceson

Składniki:

  • ok. 1 kg golonki wieprzowej

  • 2 nóżki wieprzowe

  • połówka głowy wieprzowej

  • 20-30 dag ozorków lub serca wieprzowego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • 3-4 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • kminek

  • kolendra

  • sól, pieprz

  • Dodatkowo: osłonka foliowa na salceson o dł. ok. 75 cm i sznurek do zawiązania

Przygotowanie salcesonu krok po kroku

Mięso oczyść z resztek szczeciny, opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej wodą, na niedużym ogniu zagotuj, usuń szumowinę.

Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny.

Ugotowane mięso wyjmij z garnka, wystudź. Usuń kości i chrząstki, mięso pokrój na nieduże kawałki. Tłuszcz i twardsze kawałki drobno pokrój lub zmiel.

Pokrojone mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ok. 1 szklanką wywaru z gotowania. Dopraw do smaku kolendrą, kminkiem, solą i pieprzem.

Osłonkę zawiąż z jednej strony sznurkiem, napełnij przygotowaną masą, dociśnij masę, by usnąć powietrze. Skręć osłonkę, obwiąż sznurkiem. W ten sam sposób przygotuj drugi blok salcesonowy.

W garnku dobrze zagrzej wodę, włóż do niej osłonki z salcesonem, parz ok. godzinę (temperatura wody powinna wynosić ok. 80 st. C).

Po tym czasie salceson wyjmij z wody i pozwól mu przestygnąć i odparować. Potem salceson obciąż deską kuchenną i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Wskazówka: Mięso na salceson gotuj przy uchylonej pokrywce, aż będzie dobrze miękkie, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na domowe przysmaki. Sprawdź, jak przygotować pasztet z warzyw po rosole, a także jak zrobić domowy smalec.

canva/grafvision
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko