Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na znakomity dżem z aronii. Wystarczą zaledwie 2 składniki

Prosty przepis na znakomity dżem z aronii. Wystarczą zaledwie 2 składniki

Dżem z aronii - prosty przepis
canva/Elmik

Robiliście kiedyś dżem z aronii? Cierpki owoc po dodaniu do niego cukru i odpowiednio długim gotowaniu zamieni się w nie lada przysmak. Z powodzeniem wykorzystacie go przy wielu okazjach. Koniecznie spróbujcie, bo sięganie po ten rarytas ma wiele korzyści.

Dżem z aronii jest świetnym dodatkiem do deserów lub dań wytrawnych. Z lekko cierpkiego owocu przy odrobinie wysiłku można uzyskać znakomity wyrób o wielu cennych właściwościach. Warto się skusić, bo korzyści z jego spożycia będą niebagatelne.

Aronia zawiera flawonoidy — m.in. rutynę — które korzystnie wpływają na układ krwionośny i regulację ciśnienia tętniczego. Obfituje też w witaminy — to bogate źródło witaminy P, C, A, E i K. Warto skusić się na ten zdrowy przysmak. Zwłaszcza że jego przygotowanie jest bardzo proste.

Przepis na wyśmienity dżem z aronii

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii

  • 1 kg cukru

Jak przygotować dżem z aronii?

Aronię starannie myjemy. Połowę owoców wrzucamy do większego garnka i rozdrabniamy. Wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż zawrze. Wtedy usuwamy pojawiająca się na powierzchni pianę.

Do tak powstałego syropu wsypujemy resztę owoców i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy garnek na kilka minut, po czym kontynuujemy powolne gotowanie, co jakiś czas ruszając garnkiem, by przemieszać wyrób i zestawiając go z ognia na chwilę.

W pewnym momencie owoce aronii staną się szkliste i dżem będzie gotowy. Przekładamy go wtedy do czystych i wyparzonych słoików i od razu szczelnie zamykamy. Studzimy, ustawiając wyroby na blacie do góry dnem (warto podłożyć ręcznik).

Uwaga: tak przygotowany dżem z aronii będzie mało słodki i idealnie sprawdzi się do mięs lub serów. Jeśli planujecie dodawać go do deserów, należy użyć dodatkowej porcji cukru — 250 g na każdy kilogram owocu.

Na naszej stornie znajdziecie przepisy na inne sezonowe rarytasy. W tym artykule zdradzamy patent na grzyby marynowane. Ten natomiast zawiera recepturę na znakomity dżem z moreli.

Dżem z aronii jest pyszny
canva/Geshas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet, beszamel.se