Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowe szyszki z preparowanego ryżu
Adam Moskal
Adam Moskal 29.12.2021 01:00

Przepis na kultowe szyszki z preparowanego ryżu

Szyszki ryżowe
Screen z filmu na kanale Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube

Każdy z nas pamięta kultowe szyszki z ryżu preparowanego połączonego słodkim syropem. Taki przysmak można było zawsze kupić na mieście, wybierając się z rodziną na jakieś grupowe wyjście. Jeśli tęsknisz do ich smaku, poniżej prezentujemy przepis na szyszki z krówkami. Taka wersja smakuje wybornie i idealnie sprawdzi się na sylwestra, jako słodka przekąska.

Szyszki z ryżu niegdyś stanowiły, zaraz za obwarzankami, główny produkt oferowany przez ulicznych sprzedawców przekąsek. Obecnie tradycyjnie wyrabiane szyszki można dostać na festynach i targowiskach, na których cały czas kultywowana jest tradycyjna polska kuchnia.

Nie każdy ma jednak możliwość wybrania się na takie wydarzenie, dlatego dobrze jest znać przepis na przygotowanie ich w domu. Poniżej prezentowana przez nas receptura jest banalnie łatwa, wymaga jedynie kilku podstawowych produktów i daje niesamowici pyszny efekt. Podając takie szyszki do sylwestrowego stołu, z pewnością wywołasz duże emocje.

Przepis na kultowe szyszki

Składniki:

  • 20 krówek

  • 6 łyżek masła orzechowego

  • 100 ml śmietany 18%

  • 100 g ryżu preparowanego

Zacznij od włożenia do rondelka krówek i zalania ich śmietaną. Postaw naczynie na najmniejszym gazie i powoli je podgrzewaj. Krówki należy cały czas dobrze mieszać, ponieważ bardzo łatwo można je przypalić.

Gdy krówki roztopią się, dodaj do nich masło orzechowe. Po uzyskaniu masy o jednolitej konsystencji, wsyp do niej ryż preparowany i upewnij się, że każde ziarenko jest równomiernie pokryte słodką masą. Odstaw rondelek do ostudzenia na bok.

Po ostudzeniu przełóż masę na papier do pieczenia. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i uformuj nimi kulki z ryżu. Układaj je na papierze. Gotowe szyszki przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje przepis na puszyste i wyrośnięte ciasto drożdżowe z masłem orzechowym.

Szyszki

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Sugarlady na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Słodycze