Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rączka wziął cukinię, pomidory, mięso i wrzucił do garnka. W głowie się nie mieści, co mu z tego wyszło
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.08.2023 11:49

Rączka wziął cukinię, pomidory, mięso i wrzucił do garnka. W głowie się nie mieści, co mu z tego wyszło

bigos z cukinii
YouTube/@raczkagotuje1081

Jakie smaczne danie można przygotować z cukinii? Kucharz Remigiusz Rączka pokazał jak zrobić bigos z cukinii. Wziął kilka składników, dorzucił mięso do garnka i wyszedł pożywny i smaczny bigos z cukinii. Polecamy przepis Rączka gotuje.

Cukinia, czyli ugotuj coś pysznego

Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw. Cukinia dodana do kotletów nadaje im wyjątkowego smaku, a grillowana zachwyci uczestników biesiady. Cukinie można też dodać do sałatek lub zamarynować. Każda z tych kulinarnych wersji jest smaczna. 

Cukinia charakteryzuje się delikatnym i orzechowym smakiem. Kucharz Remigiusz Rączka postanowił z tego warzywa przyrządzić bigos. Polecamy przepis śląskiego kucharza na bigos z cukinii. Przygotuj to wyborne letnie danie i ciesz się jego smakiem. 

W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Jak przygotować bigos z cukinii?

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 pomidory
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml oleju
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kapusta biała młoda-½ główki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g kiełbasy podwędzanej
  • ½ łyżeczki curry

Łopatkę kroimy i wrzucamy do miski. Wsypujemy paprykę słodką. Kroimy marchew, a w garnku podgrzewamy olej i wrzucamy łopatkę. Cukinię kroimy, solimy, by puściła wodę i by bigos nie był zbyt wodnisty. Cebule kroimy i wrzucamy do garnka. 

Kroimy też kiełbasę i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Wrzucamy cukinię, którą wcześniej posoliliśmy, dodajemy curry. Dajemy poszatkowaną kapustę. Przykrywamy i kroimy pomidory, które wrzucamy do garnka. 

Bigos z cukinii, czyli często mieszaj w garze

Pamiętajmy, by często mieszać bigos z cukinii. Kroimy czosnek i też go dodajemy, dokładamy przyprawy. Wszystko porządnie mieszamy. Im bigos dłużej postoi, tym będzie smaczniejszy. Bigos z cukinii jest już gotowy.

Możemy podawać go z pajdą chleba lub z ziemniakami. Ta potrawa będzie doskonała na letni obiad. Bigos z cukinii przygotowuje się dość szybko i to danie smakuje całej rodzinie. Jest pełne warzyw, aromatyczne i pożywne. Pisaliśmy o bigosie z młodej kapusty. Radziliśmy też, co zrobić, gdy bigos wyszedł zbyt kwaśny. 

bigos z cukinii
YouTube/@raczkagotuje1081

Źródło: YouTube/@raczkagotuje1081