Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.04.2024 17:18

Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy

Ciasto Marysieńka
fot. youtube.com/SmakiKatriny

Ciasto o nazwie Marysieńka zaprezentowała kiedyś sama siostra Anastazja. To świetny deser, który od tego czasu doczekał się wielu wariacji, a liczni kucharze próbowali swoich sił w przygotowaniu tego ciastka. Oto bardzo dobry przepis.

Marysieńka – z Krakowa

Obok Jamy Michalikowej i Europejskiej Marysieńka była jedną z najsławniejszych cukierni przedwojennego Krakowa. Najprawdopodobniej to z niej pochodzi ciastko o tej nazwie, które dziś dzięki słynnej zakonnicy-kucharce przygotowuje się w polskich domach. To niezwykle efektowne ciastko, którego przepis łatwo można modyfikować, dodając liczne smakołyki.

W podstawowej wersji jest to kakaowo-orzechowe ciastko biszkoptowe z lekkim kremem i polewą czekoladową. Jeśli to nie jest idealne połączenie cukierniczych smaków, to już nie wiemy, co nim jest. Warto więc wypróbować taki przepis, opanować go, a następnie się nim bawić i nieco urozmaicać.

posypka i polewa na cieście
fot. youtube.com/SmakiKatriny
Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu

Podstawowa Marysieńka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z orzechowej wersji przepisu z kanału youtube Smaki Katriny.

Składniki spodu kakaowego

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mocnej kawy

Składniki bezowej masy orzechowej

  • 5 białek jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-300 g dowolnych orzechów, prażonych

Składniki masy kremowej

  • 1 l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek jajek
  • ¼ kg masła
  • 2 niesłodzone budynie śmietankowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Pieczemy Marysieńkę

Aby przygotować bezową warstwę z orzechami, ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, łączymy łyżką. Do masy dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie łączymy z posiekanymi prażonymi orzechami. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Podobnie przygotowujemy bazę biszkoptową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy na krem z cukrem. Dodajemy suche składniki, olej i 120 ml wody i mieszamy do dokładnego połączenia. Na koniec łączymy całość z piana z białek. Kawę pozostawiamy do nasączenia ciasta, kiedy będzie gotowe. Biszkopt kakaowy pieczemy w tej samej blasze, co masę bezową, również przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie suche w środku. Po wyjęciu studzimy i rozkrawamy w poprzek na dwie warstwy.

Przygotowujemy masę kremową. W garnku mieszamy rózgą żółtka jaj, cukier, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Dolewamy ok. ½ szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Kiedy masa jest dobrze wyrobiona i nie ma w niej grudek, dodajemy pozostałe mleko i cukier waniliowy. Gotujemy, aż budyń się zagęści, ciągle mieszając i odstawiamy budyń do ostudzenia. Ostudzony budyń mieszamy mikserem z masłem o podobnej temperaturze

Składniki łączymy w tort. Kakaową bazę nasączamy kawą i równomiernie smarujemy połową przygotowanego kremu. Na tę warstwę układamy ciasto orzechowe i smarujemy drugą połową kremu. Całość przykrywamy drugą połową kakaowego biszkoptu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z kremówką i lekko studzimy. Polewę rozprowadzamy po powierzchni ciasta i dekorujemy orzechami lub wybraną posypką. Po schłodzeniu wszystkich składników ciast odkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wypróbuj też przepisy na prosty i doskonały biszkopt oraz blok czekoladowy według Ewy Wachowicz.

składniki masy biszkoptowej
fot. youtube.com/SmakiKatriny