Blok czekoladowy Wachowicz jest pełen niezwykłego składnika. Z nim idealnie pasuje na świąteczny stół
Koniecznie poznaj sposób Ewy Wachowicz na blok czekoladowy. Z jej przepisem zrobisz fantastyczny deser, który będzie smakował całej rodzinie podczas Wielkanocy. Jeden składnik sprawi, że będzie wyśmienity.
Słodki przepis od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to dziennikarka i niekwestionowany autorytet wśród twórców przepisów kulinarnych. Nic dziwnego, bo jej przepisy zawsze się udają, a dania, które z nich powstają, są przepyszne. Tym razem zaprezentowała swój sposób na deser, który być może pamiętasz ze swojego dzieciństwa.
Jest nim blok czekoladowy. Z tego przepisu wyjdzie znakomity. Wszystko dlatego, że Wachowicz dodała do niego jeden składnik, który nadał mu odświętny charakter.. Z nim ten deser jest znacznie lepszy.
Makłowicz dementuje plotki na temat robienia żurku. „Ja nic takiego nie powiedziałem"Nie może zabraknąć tego składnika
Tym składnikiem, który nada blokowi czekoladowemu lepszy smak, jest skórka pomarańczowa. Z nią deser zyskuje niepowtarzalny charakter. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 125 ml wody
- 250 g cukru
- 1 kostka masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 15 ml mleka
- 300 g mleka w proszku
- 100 g herbatników
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 2 andruty
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Przepis na blok czekoladowy
Czekolady połam na mniejsze kawałki. Herbatniki oraz orzechy włoskie drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier.
Podgrzewaj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Włóż do niego połamaną czekoladę oraz kostkę masła. Doprowadź do zagotowania.
Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z palnika i wsyp mleko w proszku oraz posiekane orzechy, herbatniki, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Włóż do niej andrut i go przykryj masą z czekolady. Ułóż kolejnego andruta i przykryj go kolejną warstwą z czekolady. Wierzch możesz przyozdobić pokruszonym orzechami. Odstaw blok do zastygnięcia i gotowe. Sprawdź, jakiej kawy nie pić oraz zobacz, jaką przekąskę możesz zrobić z kilku składników.