Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała, prosta receptura na kultowe szare kluchy
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 06.02.2021 01:00

Doskonała, prosta receptura na kultowe szare kluchy

Szare kluchy są proste w przygotowaniu
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale przepisTV

Szare kluchy są absolutną klasyką, która cieszy się sporą popularnością wśród miłośników swojskich smaków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, z tego, jak je zrobić. Na szczęście istnieje niezawodny przepis. Szare kluchy w tym wydaniu przyprawiają o zawrót głowy.

Wyśmienite szare kluchy zachwycą domowników

Bez wątpienia szare kluchy należą do dań, które chętnie są zajadane przez wielbicieli rodzimej kuchni. Można je podać z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy decydują się na wzbogacenie smakołyku przepysznymi skwarkami, inni preferują twaróg, a część smakoszy stawia na kiszoną kapustę.

Szare kluchy są dosyć uniwersalnym smakołykiem, który powinien przypaść do gustu praktycznie każdemu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kluski śląskie. Dziś skoncentrujemy się na szarych kluchach.

Receptura na szare kluchy zaskakuje prostotą. Poradzą z nią sobie nawet te osoby, które na co dzień stronią od kulinarnych aktywności. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Większość znajdziemy we własnej kuchni.

  • 1 kg ziemniaków

  • 160 g mąki pszennej

  • 30 g skrobi ziemniaczanej

  • jajko

  • 2 g soli

Niezawodny przepis na szare kluchy

Na początku obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o niewielkich oczkach. Możemy również wykorzystać maszynkę do mielenia. Odciskamy nadmiar wody. Wystarczy masę położyć na ściereczce. Grawitacja zrobi swoje.

Pasa ziemniaczana oczywiście powinna być mokra. Jednak nie należy dopuścić do tego, aby stała w niej woda. Jeśli ją odciśniemy, nie wylewamy jej. Po pewnym czasie na jej dno opadnie skrobia, którą dodamy do masy.

Ziemniaki wzbogacamy o skrobię, sól i jajko. Po wymieszaniu wszystko wzbogacamy o mąkę. Najlepiej sprawdza się ta typu 720. Masa na szare kluchy powinna mieć konsystencję budyniu. Stopniowo wykładamy ją na osolony wrzątek.

Szare kluchy gotujemy partiami. W przeciwnym wypadku łatwo o posklejanie. Po odcedzeniu i ostygnięciu serwujemy je z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się złota kapusta, która słynie z wyjątkowych właściwości.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Przepis