Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani i dostępny wszędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia faworków znany jest od pokoleń

Tani i dostępny wszędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia faworków znany jest od pokoleń

Faworki na smalcu
canva/Alex Donin foodphotographer

Faworki są popularnym tłustoczwartkowym deserem. Wielu z nas smaży rarytas, korzystając z oleju. Tradycyjnie jednak do jego przygotowania stosowany był smalec. Warto spróbować takiej właśnie wersji. Do lekkich nie będzie należała, ale smakuje obłędnie.

Jeśli chcecie samodzielnie przyrządzić faworki, dobrym pomysłem będzie postawienie na sprawdzony tradycyjny przepis. Wiele receptur zakłada smażenie deseru w oleju, co jest tylko trochę zdrowsze niż korzystanie z klasycznie stosowanego w tym procesie smalcu.

Obecnie, gdy ceny oleju rzepakowego znacznie wzrosły, wieprzowy tłuszcz może być lepszym wyborem nie tylko pod względem smaku czy chęci zachowania oryginalnego charakteru przysmaku, ale też z powodu kosztów. Smalec jest po prostu tańszy. Oczywiście nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie, ale z przepisem zawsze warto się zapoznać.

Przepis na wyborne faworki smażone na smalc

Składniki:

  • 5 żółtek z dużych jaj

  • około 200 g mąki pszennej tortowej

  • 25-30 g gęstej śmietany

  • 5 g cukru lub cukru wanilinowego

  • 5 ml octu spirytusowego, wódki lub spirytusu

  • smalec do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak przygotować tradycyjne faworki? Usmażcie je na smalcu

Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Formujemy w niej dołek, do którego wlewamy żółtka. Dodajemy cukier, śmietanę oraz ocet i wyrabiamy ciasto. Następnie uzyskaną masę bijemy wałkiem przez kilka minut. Procedura pomoże uzyskać dobrą strukturę masy, obfitującą w pęcherzyki powietrza.

Kolejnym krokiem jest schłodzenie ciasta w lodówce. Zawijamy je w folię i odkładamy na około 2 godziny, po czym rozwałkowujemy na cienkie placki. Każdy z nich kroimy w ukośne pasy o długości 10 cm i szerokości 2 cm.

Nacinamy je w środku i w każdej sztuce przekładamy jeden koniec przez utworzoną dziurę. Faworki smażymy w dobrze rozgrzanym smalcu, aż zrumienią się z obu stron. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe przysmaki. Szczególnie polecamy smaczne pączki serowe. Być może zainteresuje was też lżejsza wersja faworków przygotowywana w piekarniku.

Domowe faworki nie mają sobie równych
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: