Genialny sposób Strzelczyka na serowe pączki
Pączki nieodzownie kojarzone są głównie z drożdżami, które odpowiadają za ich smak, fakturę oraz puszystość. Dzisiaj pokażemy jak zrobić pączki na bazie sera według przepisu Tomasza Strzelczyka. Taka wersja jest nie tylko znacznie szybsza w przygotowaniu, lecz mniej kaloryczna i zdrowsza.
Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka, w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie wymagają żadnego odkładania ciasta. Nie zawiera ono bowiem drożdży, które potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie pracy.
Tak naprawdę po połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, możesz od razu przejść do smażenia. Choć pączki serowe Strzelczyka nie są tak ciężkie, jak klasyczne, lepiej uważać z ich ilością i nie przesadzić.
Przepis na pączki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
500 g mąki
500 g twarogu
1 jajko
3 żółtka
szklanka jogurtu
2 łyżki rumu
150 g cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej
2 łyżeczki cynamonu
Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Dodaj do niej twaróg, rozcierając go pomiędzy palcami, jajko, żółtka, jogurt, 50 g cukru, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną oraz rum. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne.
Do garnka o grubym dnie wlej olej i postaw go na gazie o dużej mocy. Zagrzej olej, w międzyczasie formując z ciasta pojedyncze kuleczki. Aby ułatwić sobie zadanie, natłuść ręce masłem lub olejem.
Wrzucaj pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż je z obu stron przez kilka minut, co chwila je obracając. Po usmażeniu obtocz je w cukrze zmieszanym ze zmielonym cynamonem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób lekkie serowe oponki.
Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl