Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie kotlety z kaszy i sera. Pokochają je nawet zatwardziali mięsożercy

Tanie kotlety z kaszy i sera. Pokochają je nawet zatwardziali mięsożercy

Tanie kotlety z kaszy i sera
canva/FSerega

Kotlety z kaszy i sera są prostym i sycącym daniem bez mięsa, które nie zrujnuje waszego portfela. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła. Koniecznie spróbujcie — są tak smaczne, że nawet fani mięsnych rarytasów będą prosić o dokładki.

Kotlety z kaszy i sera są pyszną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Soczyste i pełne smaku danie można przyrządzić zarówno w wersji jarskiej, jak i wegańskiej, odpowiednio podmieniając składniki pochodzenia zwierzęcego na roślinne odpowiedniki. Niezależnie od wybranego wariantu będą znakomite.

Przepis tanie kotlety z kaszy i sera

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej

  • 1,5 szklanki wody

  • 150 g twarogu półtłustego lub miękkiego tofu naturalnego

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku

  • mąka pszenna, kukurydziana lub z ciecierzycy (opcjonalnie)

  • bułka tarta (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować tanie kotlety z kaszy? Prosty patent skradnie niejedno serce

Zaczynamy od wypłukania kaszy. Następnie przenosimy ją do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy szczyptę soli i gotujemy ją pod przykryciem przez około 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek przykryty jeszcze przez kilka minut, po czym studzimy ją.

Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. Podobnie postępujemy z kaszą. Łączymy składniki ze sobą, po czym dodajemy przyprawy oraz jajo lub kleik z siemienia lnianego. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Jeśli przyrządzamy kotlety w wersji roślinnej, przed zanurzeniem w bułce, obtaczamy je dodatkowo w mące rozrobionej z odrobiną wody. Na koniec kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podajemy z sałata i pomidorkami.

Po inne smaczne receptury na jarskie kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. pyszny patent na ten rarytas przyrządzony z cukinii czy selera.

Kotlety z kaszy i sera biją na głowę mięsne odpowiedniki
canva/miki-tiger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: