Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.01.2022 01:00

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Zupa brokułowo- serowa
canva/AlexPro9500

Zupa brokuło- serowa to pomysł na szybką i pożywną zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna, a korzeń i natka pietruszki nadają jej delikatnej ostrości. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułowo- serową.

Zupa brokułowo- serowa to pyszny, aromatyczny krem z wyczuwalną nutą pietruszki. Zupę z brokuła i cheddara ugotuj na bulionie warzywnym, aby danie miało pełny, warzywny smak. Do zupy możesz również przygotować grzanki ziołowe lub podać krem z groszkiem ptysiowym.

Cheddar to jednej z bardziej wyraźnych w smaku, twardych serów żółtych, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, w tym zupę brokułowo- serową. Cheddar doskonale sprawdzi się również do zapiekanek makaronowych i sosów.

Jeśli masz ochotę na szybką zupę serową- tu poznasz przepis na zupę z serków topionych, czyli ekspresowe danie dla całej rodziny.

Przepis na zupę brokułowo- serową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g brokuła

  • 200 g sera cheddar

  • 3 duże ziemniaki

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 700 ml bulionu warzywnego

  • łyżka oliwy z oliwek

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę brokułowo- serową?

Posiekaj cebulę i czosnek, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrój w kostkę, brokuła podziel na malutkie różyczki. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek, smaż przez chwilę.

Do podsmażonych warzyw dodaj ziemniaki, pietruszkę i smaż przez 3-4 minuty, dodaj brokuły, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj. Do garnka wlej gorący bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Starty cheddar do zupy

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya W tym czasie zetrzyj ser na tarce i posiekaj pietruszkę. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj posiekaną pietruszkę i zblenduj zupę. Do kremu dodaj starty cheddar, wymieszaj i gotuj, aż sr zupełnie się rozpuści, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi: Danie Zupa Obiad