Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą
canva/Dar1930

Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie?

Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak. Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.

Przepis na smaczną ogórkową z chrzanem i kiełbasą

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1,5 litra rosołu drobiowego

  • 2 laski kiełbasy śląskiej

  • 700 g ziemniaków

  • 2 nieduże cebule

  • 2 średnie marchewki

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rosół doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy ją na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy cebulę.

Do gorącego bulionu dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Bulwy kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Warzywa wrzucamy do rosołu.

Gotujemy zupę do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy starte na tarce ogórki oraz nacięty ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie doprawiamy danie chrzanem oraz solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.

Wskazówka: zupę można przyrządzić na bulionie warzywnym bez dodatku kiełbasy. Będzie delikatniejsza w smaku i wegańska (jeśli chrzan nie zawiera nabiału). Pomijamy wtedy etap półgodzinnego gotowania dania.

Chrzan sprawi, że zupa będzie bardzo wyrazista
Chrzan sprawi, że zupa będzie bardzo wyrazista

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram