Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 1 błąd i wędlina błyskawicznie się psuje. Warto mieć świadomość
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.10.2022 16:39

1 błąd i wędlina błyskawicznie się psuje. Warto mieć świadomość

jak przechowywać wędlinę
Canva / Lester120

Nie ma nic lepszego niż plaster świeżej soczystej wędliny na kanapce. Zdarza się jednak, że niemal od razu po zakupie nasza szynka czy kiełbasa robi się oślizgła i niesmaczna. Aby temu zapobiec, unikaj przechowywania krojonej wędliny w foliowej torebce. Przełożona w papier pergaminowy dużo dłużej zachowa swoje walory smakowe.

Pakowanie wędliny w foliowe torebki to częsta praktyka wielu sklepów spożywczych. Możesz jednak z łatwością przepakować zakupione produkty w papier śniadaniowy, który pozwoli wędlinie dłużej zachować świeżość. To jednak nie jedyny sposób na zapewnienie sobie pysznej i pachnącej zawartości lodówki.

Jak kupować wędlinę, aby dłużej pozostała świeża?

Zanim zdecydujesz się, jaki rodzaj wędliny kupisz, odpowiedz sobie na pytanie do czego będziesz jej używać. W zależności od tego możesz wybrać między wędliną krojoną a taką kupioną w kawałku. Jaka jest między nimi różnica?

Wędlina zakupiona w jednym kawałku jest bardziej trwała niż ta plasterkowana. Jeśli kupujesz wędlinę raz na jakiś czas, a potem zużywasz ją dosyć długo, wtedy większy kawałek szynki sprawdzi się dużo lepiej. Szynka krojona to dobra propozycja dla osób kupujących małe jej ilości w dość krótkich odstępach czasu.

Jeśli zdecydujesz się na szynkę krojoną pamiętaj, aby koniecznie przepakować ją z foliowej torebki w pergamin. Folia wpływa niekorzystnie na wzrost wilgoci, która powoduje szybkie pleśnienie jedzenia. Ponadto, w przeciwieństwie do pergaminu, blokuje dostęp powietrza do wędliny. Zasada trzymania w pergaminie sprawdza się tak samo dobrze w przypadku wędlin zakupionych w jednym kawałku.

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Długość przechowywania wędliny zależy od jej rodzaju. Jak już ustaliliśmy, wędlina krojona jest dużo mniej trwałym produktem. Szynka krojona zachowuje w lodówce świeżość przez ok. 2-3 dni, podczas gdy ta sama szynka zakupiona w jednym kawałku pozostaje apetyczna nawet 2 razy dłużej.

Jeśli zależy Ci na długim terminie przydatności, postaw na wędliny mocno podwędzane lub podsuszane. Przez mniejszą zawartość wody takie wyroby są mnie narażone na zepsucie się. Dobrze podsuszona kiełbasa bezpiecznie przeczeka w lodówce nawet do tygodnia.

Dość długo świeżość zachowują wędliny paczkowane. Jeśli ich zewnętrzne opakowanie jest szczelnie zamknięte i odpowiednio przechowywane, będą dobre do spożycia do wyznaczonego na metce terminu. Termin sprawdzaj każdorazowo przy zakupach i staraj się wybierać opakowania z najdłuższą datą przydatności do spożycia. Poznaj koniecznie przepis na domowy pieczony boczek. Aromatyczną kiełbasę przygotujesz prosto i szybko w słoiku.

Canva / straga
Canva / straga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: