Najlepsza dla zdrowia dieta
catholicnewsagency.com

110- letnia zakonnica podzieliła się sekretem diety

Dieta wydłużające życie może wydawać się nieprzyjemna, bądź pełna produktów, które są drogie czy mało popularne. Eksperci twierdzą, że takie żywienie wcale nie musi być ciężkie - wystarczy jeść odpowiednio dużo warzyw i owoców. 110-letnia zakonnica wyjawiła swój sekret, który wygląda jednak inaczej od zaleceń dietetyków. Kobieta nigdy nie odmawiała sobie żadnych pyszności.

Dobrze zbilansowana i ułożona dieta jest nie tylko sposobem na przeżycie wielu lat. Dzięki niej można cieszyć się każdym dniem i być szczęśliwym - wszak niewielka ilość dolegliwości lub ich zupełny brak przekłada się na o wiele przyjemniejsze i radośniejsze życie.

Wiele osób chce żyć jak najdłużej, dlatego opracowywane są co chwila nowe metody, mające umożliwić długowieczność. Według 110-letniej zakonnicy, siostry Candidy, kluczem do uzyskania takiego wieku jak ona, jest miłość. Dzięki niej udało jej się przeżyć tak wiele lat.

110-letnia zakonnica, dla której miłość jest ważniejsza niż dieta

Siostra Candida doświadczyła bardzo wiele w swoim życiu. Urodziła się w 1911 roku w Weronie i przeżyła dwie wojny światowe, 57 włoskich premierów oraz 10 papieży. Takie osiągnięcia są godne szacunku, dlatego wiele ludzi chce znać jej sekret na długowieczność. Jej słowa mogą niektórych zaskoczyć.

Kochaj. Kochaj. A potem kochaj dalej i jeszcze bardziej. Kochaj z radością. Miej wiarę w przyszłość i włóż jak najwięcej pracy w to, by zrealizować swoje marzenia - odpowiedziała siostra dziennikarzom. Według niej rozwiązaniem jest przyjęcie wszystkiego, co przygotował dla niej los. Jedzenie to tylko dodatek do tego podejścia i kobieta nie stosowała nigdy restrykcyjnych diet.

Przepis na nietypowy bigos z dodatkiem mioduPrzepis na nietypowy bigos z dodatkiem mioduCzytaj dalej

Co powinna zawierać najzdrowsza dieta według dietetyków

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców, co daje około 400 gramów. Jeśli jednak ktoś zdecyduje się na podwojenie tej ilości, może spodziewać się znacznie zwiększonego prozdrowotnego efektu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najszybszy sposób na lepienie pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowszą inwestycję Roberta Lewandowskiego - restaurację, która ma być otwarta w te wakacje.

Za jeden z najzdrowszych grup produktów, uznaje się wszelkie kiszonki. Bakterie kwasu mlekowego są bardzo ważne dla zdrowia układu pokarmowego oraz odpornościowego, a obecność licznych witamin i minerałów dodatkowo zwiększa pozytywne działanie kiszonek.

Dieta

Źródło: Trang Doan, Pexel

Oliwa z oliwek oraz orzechy

Oliwa z oliwek zawiera w sobie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasu oleinowego. Oliwa posiada również substancję o nazwie oleokantal, która według badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of Molecular and Cellular Oncology", ma silne działanie przeciwrakowe.

Orzechy włoskie są z kolei źródłem kwasów omega-3, witaminy E oraz l-argininy - aminokwasu, który wspomaga gojenie ran czy usuwanie toksyn. Orzechy te posiadają także liczne przeciwutleniacze, a ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: popularne.pl; gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł