4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Za wszelką cenę ich unikaj
Wszyscy wiemy, że ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, soli, wody i tłuszczu. Teoretycznie nie jest więc skomplikowane. W praktyce jednak często nie jest elastyczne, jest zbyt lepiące, przez co pierogi mają mączny smak lub są twarde. Poznaj 4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi.
Ciasto na pierogi wymaga odpowiedniego przygotowania i odpowiednich składników. Ciasto nigdy nie będzie idealne, kiedy zrobimy je z obojętnie jakiej mąki, dodamy jajka lub wlejemy zimną wodę. Bardzo wiele osób popełnia również błąd podczas wałkowania ciasta, przez co pierogi rozlatują się podczas gotowania lub są twarde i bardzo mączne w smaku.
Pamiętajmy, że źle przygotowane ciasto na pierogi zepsuje całe danie. Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje potrawy. Pierogi muszą być delikatne, a ciasto tak elastyczne i miękkie, że kroi się bez problemu i dosłownie rozpływa się w ustach. To sekret najlepszych pierogów.
Pierogi możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy zrobić pierogi na słodko, np. z jagodami i truskawkami. Możemy dodać do nich wytrawny farsz z mięsa, twarogu, kaszy, grzybów i kapusty. Pierogi z łososiem lub pstrągiem także smakują fantastycznie.
4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi
Dodanie jajek do ciasta. Ciasto wyrabiane z jajkiem lub żółtkiem będzie twarde i zdecydowanie mniej plastyczne. Z takiego ciasta na ulepimy idealnych pierogów
Nieodpowiedni typ mąki. Do ciasta na pierogi najlepiej sprawdzi się mąka typu 500 lub 650, dzięki którym ciasto będzie delikatne i elastyczne.
Zimna woda wlana do ciasta. Do ciasta na pierogi dodajemy wyłącznie gorącą wodę, dzięki której ciasto się sparzy i ładnie napęcznieje. Wodę wlewamy stopniowo, zbyt duża ilość wody spowoduje rozklejenie ciasta.
Zbyt mocno lub za słabo rozwałkowane ciasto. Ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Ciasto podzielmy na kilka części i każdą z nich rozwałkujmy na grubość 3-4 mm.
Przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Składniki:
3 szklanki mąki typ 500 lub 650
1 szklanka wrzącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżki soli
Mąkę wymieszaj z solą, następnie stopniowo wlewaj wrzątek, jednocześnie mieszając składniki łyżką lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie, wlej olej i zacznij wyrabiać je ręcznie.
Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto podziel na 3-4 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm i zacznij wykrawać ciasto na pierogi. Pierogi przygotuj z ulubionym farszem.
Dowiedz się również, w jaki sposób utrwalić koperek na zimę. Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowywanie przetworów. Sprawdź, czy do ogórków trzeba dodawać sól niejodowaną?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Źródło: dziendobry.tvn