Smakosze.pl
Agrest

pixabay.com/MrGajowy3

Agrest - cudowne właściwości

1 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Agrest budzi sentyment wśród najwytrawniejszych smakoszy, chociaż jego smak pamiętają zwykle starsze pokolenia. Dzisiaj owoce agrestu są zapomniane, lecz ich właściwości prozdrowotne są niebywałe. Doskonale sprawdza się jako remedium na kłopoty trawienne, a także dużą ilość stresu.

Agrest był niegdyś bardzo popularny, lecz dzisiaj ludzie nie darzą go tak wielką miłością. Okrągłe jasnozielone owoce stają się coraz trudniej dostępne, dlatego, jeśli tylko zauważymy je na bazarze, kupmy nieco większą ilość, aby móc korzystać z jego właściwości dłużej. 

Agrest bywa nazywany winoroślą północy - jego kształt kojarzy się bowiem z winogronami, których aparycja bardzo przypomina agrestowe kulki. Europejczycy prawdopodobnie uprawiają go od około XIII wieku i stanowił on bardzo cenne źródło witamin i minerałów.

Jakie wartości odżywcze posiada agrest?

Agrest jest niskokalorycznym owocem, gdyż w 100 gramach znajduje się jedynie 44 kcal. Znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu. 

Spory udział w agreście ma również luteina, która jest karotenoidem - silnym przeciwutleniaczem i barwnikiem. Substancja ta zapobiega chorobom oczu, układu krążenia, a także chroni oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Na co pomaga agrest?

W agreście obecne są kwasy jabłkowy i cytrynowy, które pomagają zachować odpowiednie trawienie. Ważne w kontekście układu pokarmowego są również pektyny i błonnik - przyspieszają perystaltykę jelit, wydłużają uczucie sytości i oczyszczają przewód pokarmowy z zanieczyszczeń. 

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Duża ilość magnezu oraz witamin z grupy B pozwala działać agrestowi jak naturalny lek uspokajający. Obie substancje koją nerwy, wspomagają układ nerwowy, ulepszają pamięć i łagodzą objawy stresu, który w codziennym życiu jest obecny praktycznie wszędzie.

Źródło: bruev, Getty Images

Odchudzanie z agrestem

Niewielka ilość kalorii oraz właściwości korzystnie wpływające na przemianę materii sprawiają, że owoce agrestu mogą być jedzone przez osoby odchudzające się. Dodatkowo agrest ma niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą bez przeszkód po niego sięgać. 

Agrest można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie smakuje pod postacią kompotu, galaretki, dżemu, nalewek, konfitury czy kisielu. Stanowi doskonałą przekąskę, a także dodatek do słodkich wypieków. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Dlaczego warto jadać rydze?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujące zdjęcie borowika

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

Czytaj więcej >

Produkty

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Czytaj więcej >

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >