Smakosze.pl Przepisy Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku
Canva / MSPhotographic

Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku

22 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.

Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.

Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.

Przepis na aksamitną jajecznicę po francusku

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżka masła do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć aksamitną jajecznicę po francusku?

Aby przygotować aksamitną jajecznicę po francusku, zacznij od wbicia jajek do niewielkiej miseczki . Rozkłóć je widelcem, a następnie dodaj do nich 1 łyżeczkę masła i energicznie mieszaj ze sobą oba składniki. Na koniec dodaj drugą łyżeczkę masła i dokładnie wymieszaj całość .

Na dnie garnka rozgrzej masło do smażenia aksamitnej jajecznicy po francusku. Na roztopiony tłuszcz wylej zawartość miseczki i energicznie zamieszaj szpatułą . Kiedy brzegi jajecznicy nieco się zetną, zdejmij na chwilę garnek z ognia i kontynuuj mieszanie .

Smażenie jajecznicy na ogniu i zdejmowanie garnka z palnika powtarzaj w turach . Aksamitna jajecznica po francusku wymaga poświęcenia jej odrobiny czasu , za co odwdzięczy się idealną kremową konsystencją.

Po ok. 3-5 minutach jajecznica gotowa jest do podania . Przed zaserwowaniem dopraw ją do smaku solą i pieprzem . Przepyszną jajecznicę z dodatkami prezentowaliśmy w tym przepisie . Wyjątkowo sycącą jajecznicę przygotujesz z dodatkiem popularnego warzywa .

Canva / margouillatphotos
Canva / margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy