Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku
Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.
Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.
Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.
Przepis na aksamitną jajecznicę po francusku
Składniki:
-
2 jajka
-
2 łyżeczki masła
-
1 łyżka masła do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć aksamitną jajecznicę po francusku?
Aby przygotować aksamitną jajecznicę po francusku, zacznij od wbicia jajek do niewielkiej miseczki . Rozkłóć je widelcem, a następnie dodaj do nich 1 łyżeczkę masła i energicznie mieszaj ze sobą oba składniki. Na koniec dodaj drugą łyżeczkę masła i dokładnie wymieszaj całość .
Na dnie garnka rozgrzej masło do smażenia aksamitnej jajecznicy po francusku. Na roztopiony tłuszcz wylej zawartość miseczki i energicznie zamieszaj szpatułą . Kiedy brzegi jajecznicy nieco się zetną, zdejmij na chwilę garnek z ognia i kontynuuj mieszanie .
Smażenie jajecznicy na ogniu i zdejmowanie garnka z palnika powtarzaj w turach . Aksamitna jajecznica po francusku wymaga poświęcenia jej odrobiny czasu , za co odwdzięczy się idealną kremową konsystencją.
Po ok. 3-5 minutach jajecznica gotowa jest do podania . Przed zaserwowaniem dopraw ją do smaku solą i pieprzem . Przepyszną jajecznicę z dodatkami prezentowaliśmy w tym przepisie . Wyjątkowo sycącą jajecznicę przygotujesz z dodatkiem popularnego warzywa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama