Smakosze.pl
Aksamitny sernik Bounty na zimno

pixabay.com

Aksamitny sernik Bounty na zimno

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sernik Bounty na zimno to oryginalny przepis na pyszny aksamitny deser. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników udanie przypomina smak oryginalnego batonika. Sernik Bounty jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Wykonany raz, na pe

Sernik Bounty na zimno - składniki do przygotowania masy kokosowej

  • 200 g wiórków kokosowych,

  • 400 ml mleka kokosowego,

  • 30 g cukru wanilinowego,

  • 150 g cukru pudru,

  • 2 łyżki żelatyny,

  • 3 łyżki likieru kokosowego lub Malibu,

  • 500 g serka mascarpone (lub pół na pół z twarogiem sernikowym).

undefined

Sernik Bounty na zimno - składniki na spód ciasta

  • 30 g masła,

  • 160 g ciasteczek Oreo lub innych kruchych ciasteczek czekoladowych.

Sernik Bounty na zimno - składniki na polewę czekoladową

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej.

undefined

Sernik Bounty na zimno - wykonanie spodu ciasta

Przygotowane wcześniej ciasteczka pokruszyć. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać z ciastkami. Wyrobioną masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm i uklepać.

Sernik Bounty na zimno - wykonanie masy kokosowej

Mleko kokosowe z puszki wlać do rondelka i podgrzać. Gdy mleko kokosowe zacznie się gotować, dodać do niego wiórki kokosowe, wymieszać, a ogień zmniejszyć do minimum i gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. Pilnować, aby wiórki nie przywierały do dna rondla, w razie potrzeby zamieszać. 

Zestawić rondel z ognia, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem.

Do małego rondelka wsypać żelatynę, dodać 3 łyżki wody i zostawić na około 10 minut. Po 10 minutach dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając na malutkim ogniu, czekać aż się rozpuści, pilnując aby żelatyna się nie zagotowała.

Do przestudzonej masy kokosowej przełożyć ubity puszysty serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę - najpierw dołożyć kilka łyżek masy kokosowej do żelatyny za każdym razem mieszając, a następnie dodać to do masy kokosowej, dokładnie mieszając.

Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki aż ciasto stężeje (na minimum 3 godziny).

Sernik Bounty na zimno - wykonanie polewy czekoladowej


Sernik obkroić nożem, zdjąć metalową obręcz i polać roztopioną, ostudzoną czekoladą z dodatkiem 2 łyżek oleju. Polewę rozprowadzić po powierzchni i po bokach ciasta, wygładzając ją nożem.

Podobne artykuły

Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Przepis na niezapomniane szare kluchy

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska

Przepisy

Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >
Robert Makłowicz wie czym jest dobry omlet

Przepisy

Wyjątkowy patent Makłowicza na omlet po francusku

Czytaj więcej >
Morwa biała

Przepisy

Niezwykły napój z liści morwy białej

Czytaj więcej >
Papryka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na obłędną paprykę po chorwacku

Czytaj więcej >