Aksamitny sernik Bounty na zimno
pixabay.com

Aksamitny sernik Bounty na zimno

Sernik Bounty na zimno to oryginalny przepis na pyszny aksamitny deser. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników udanie przypomina smak oryginalnego batonika. Sernik Bounty jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Wykonany raz, na pewno zagości na stałe w Twojej kuchni.

Sernik Bounty na zimno - składniki do przygotowania masy kokosowej

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub Malibu,
  • 500 g serka mascarpone (lub pół na pół z twarogiem sernikowym).

Sernik Bounty na zimno - składniki na spód ciasta

  • 30 g masła,
  • 160 g ciasteczek Oreo lub innych kruchych ciasteczek czekoladowych.


Sernik Bounty na zimno - składniki na polewę czekoladową

  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej.

Sernik Bounty na zimno - wykonanie spodu ciasta

Przygotowane wcześniej ciasteczka pokruszyć. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać z ciastkami. Wyrobioną masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm i uklepać.

Sernik Bounty na zimno - wykonanie masy kokosowej

Mleko kokosowe z puszki wlać do rondelka i podgrzać. Gdy mleko kokosowe zacznie się gotować, dodać do niego wiórki kokosowe, wymieszać, a ogień zmniejszyć do minimum i gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. Pilnować, aby wiórki nie przywierały do dna rondla, w razie potrzeby zamieszać.

Zestawić rondel z ognia, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem.

Do małego rondelka wsypać żelatynę, dodać 3 łyżki wody i zostawić na około 10 minut. Po 10 minutach dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając na malutkim ogniu, czekać aż się rozpuści, pilnując aby żelatyna się nie zagotowała.

Do przestudzonej masy kokosowej przełożyć ubity puszysty serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę - najpierw dołożyć kilka łyżek masy kokosowej do żelatyny za każdym razem mieszając, a następnie dodać to do masy kokosowej, dokładnie mieszając.

Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki aż ciasto stężeje (na minimum 3 godziny).


Sernik Bounty na zimno - wykonanie polewy czekoladowej

Sernik obkroić nożem, zdjąć metalową obręcz i polać roztopioną, ostudzoną czekoladą z dodatkiem 2 łyżek oleju. Polewę rozprowadzić po powierzchni i po bokach ciasta, wygładzając ją nożem.

Następny artykuł