Smakosze.pl Przepisy Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane
Tomasz Zukowski/East News, canva/arfo

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

30 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.

Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.

Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka.

Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.

Bigos według Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 kg kiełbasy

  • 500 g wędlin

  • 500 g wędzonego boczku

  • garść suszonych grzybów

  • 12 suszonych śliwek

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • duża cebula

  • 2 jabłka

  • 2 pomidory

  • kilka ziaren jałowca

  • kilka ziaren gorczycy

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Bigos staropolski. Przepis krok po kroku

Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Następnego dnia poszatkuj kapustę białą i kiszoną i przełóż do dużego garnka. Następnie wlej 6 szklanek wody, zalewę z kiszonej kapusty. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez pół godziny.

W tym czasie zetrzyj na tarce jabłka, pietruszkę i marchewkę. Pokrój suszone śliwki. Przygotowane składniki dodaj do garnka, gdy kapusta zmięknie. Dodaj również ziarna jałowca, gorczycy, wymieszaj i gotuj. Na rozgrzanym oleju przyrumień pokrojony boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się przyrumieni.

Dodaj pokrojone kiełbasy i wędliny i podsmaż na rumiano. Mięso dodaj do garnka z kapustą. Wlej wino, dodaj pokrojone drobno pomidory. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Bigos dopraw solą, pieprzem, smacznego.

Na obiad przygotuj również karkówkę pieczoną na kiszonej kapuście oraz soczystą golonkę . Dania posmakują każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.

bigos
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy