Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane
Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.
Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.
Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka.
Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.
Bigos według Andrzeja Grabowskiego
Składniki:
-
1 kg kiszonej kapusty
-
1 kg kapusty białej
-
1 kg kiełbasy
-
500 g wędlin
-
500 g wędzonego boczku
-
garść suszonych grzybów
-
12 suszonych śliwek
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
duża cebula
-
2 jabłka
-
2 pomidory
-
kilka ziaren jałowca
-
kilka ziaren gorczycy
-
4 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
250 ml czerwonego wina wytrawnego
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Bigos staropolski. Przepis krok po kroku
Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Następnego dnia poszatkuj kapustę białą i kiszoną i przełóż do dużego garnka. Następnie wlej 6 szklanek wody, zalewę z kiszonej kapusty. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez pół godziny.
W tym czasie zetrzyj na tarce jabłka, pietruszkę i marchewkę. Pokrój suszone śliwki. Przygotowane składniki dodaj do garnka, gdy kapusta zmięknie. Dodaj również ziarna jałowca, gorczycy, wymieszaj i gotuj. Na rozgrzanym oleju przyrumień pokrojony boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się przyrumieni.
Dodaj pokrojone kiełbasy i wędliny i podsmaż na rumiano. Mięso dodaj do garnka z kapustą. Wlej wino, dodaj pokrojone drobno pomidory. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Bigos dopraw solą, pieprzem, smacznego.
Na obiad przygotuj również karkówkę pieczoną na kiszonej kapuście oraz soczystą golonkę . Dania posmakują każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
-
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama