Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apple pie - szarlotka w wersji amerykańskiej
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:48

Apple pie - szarlotka w wersji amerykańskiej

APPLE PIE - SZARLOTKA W WERSJI AMERYKAŃSKIEJ
pixabay.com

“Dla mamy i apple pie”

“Dla mamy i apple pie” - tak odpowiadali amerykańscy żołnierze, pytani przez dziennikarzy dlaczego poszli na wojnę. Większość Amerykanów zgodnie stwierdza, że apple pie to ich ulubione ciasto. W 1950 roku Jack Holden i Frances Kay w patriotycznej pieśni The Fiery Bear zaśpiewali, że kochają baseball i apple pie, co miało być przeciwwagą do symbolu radzieckiego niedźwiedzia. 

Apple pie - symbol Stanów Zjednoczonych

Apple pie jest nam znane przede wszystkim z amerykańskich filmów i seriali, ale mało kto wie, że receptury nie wymyślono w USA, ale przywieźli ją osadnicy z Europy, głównie z Wysp Brytyjskich, wraz z zapasami dobrych gatunkowo jabłek, których w tamtym czasie nie było w USA zbyt wiele. Przepis ten jednak na stałe zagościł w amerykańskich domach i wielokrotnie odwoływano się do niego w kulturze. Przykładem jest popularna na początku XX wieku seria filmów dla młodzieży American Pie czy chociażby kultowa reklama Chevroleta z lat 70., w której śpiewano: Kochamy baseball, hot-dog, apple pie i Chevrolet. W swojej powieści Oldtown Folks z 1869 r. Harriet Beecher Stowe napisała, że ​​„ciasto jest angielską tradycją, która zasadzona na amerykańskiej ziemi od razu rozprzestrzeniła się i wyrosła na niezliczoną różnorodność rodzajów i gatunków”. Danie stało się tak rozpoznawalne i kultowe, że dzisiaj określane jest mianem symbolu Stanów Zjednoczonych.

Jak zrobić szarlotkę po amerykańsku? Przepis na apple pie

Proporcje dla okrągłej, rozszerzającej się ku górze formy, o dolnej średnicy 20 cm i górnej 28 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 420g mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 3 łyżki cukru

  • 330g masła

  • około 160ml zimnej wody

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,3 – 1,4 kg jabłek

  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

  • 1/4 szklanki cukru do smaku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę.

  • Dodaj schłodzone masło i cukier. Całość posiekaj dokładnie nożem.

  • Zacznij wyrabiać ciasto, ale nie rób tego zbyt długo. Pozostaw widoczne małe kawałeczki masła. Dzięki nim ciasto będzie miało strukturę ciasta francuskiego, które charakterystycznie się rozwarstwia.

  • Sypkie ciasto z kawałkami masła schłodź przez 30 minut w lodówce.

  • Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, dodać do niego lodowatą wodę (dzięki temu będzie bardziej kruche) i krótko zagnieć dłońmi, do zebrania sypkich składników i połączenia. Jeśli będziesz już w stanie uformować kulę, przerwij gniecenie, podziel ciasto na pół i owiń każdą z części folią spożywczą. Chłódź w lodówce przez 60-90 minut.

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka obierz i pokrój w plastry.

  • W dużej misce wymieszaj jabłka, miękkie masło, cukier, mąkę, łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy.

  • Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki któremu łatwiej będzie Ci później wyjąć placek.

  • Ciasto kruche wyjmij z lodówki. Jedną jego część rozwałkuj tak, aby było sporo trochę większe niż forma. Przenieś, nawijając je na wałek. Wyłóż nim dno i boki. Pozostałości obetnij i dodaj do drugiej kuli ciasta.

  • Na ciasto wyłóż pierwszą warstwę jabłek. Możesz zrobić lekką górkę na środku.

  • Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i potnij je na paski o szerokości około 2cm. 

  • Najkrótsze paski ułóż dookoła brzegu placka. Pozostałe przekładaj między sobą, tworząc w ten sposób charakterystyczną kratkę. Możesz ułożyć je wcześniej i przenieść lub zrobić to bezpośrednio na placku. Odetnij resztki, możesz dołożyć je do brzegu placka.

  • Ciasto posmaruj wymieszanym w miseczce jajkiem z wodą.

  • Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz łącznie około 70 minut. Pierwsze 10 minut w 200 stopniach i kolejne 60 minut w 180 stopniach. Jeśli to możliwe przez ostatnie 10 minut piecz tylko spód z włączoną grzałką dolną.

  • Po tym czasie ciasto wyjmij i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Smacznego!

undefinedundefinedundefinedundefined

Tagi: