Apple pie - szarlotka w wersji amerykańskiej
“Dla mamy i apple pie”
“Dla mamy i apple pie” - tak odpowiadali amerykańscy żołnierze, pytani przez dziennikarzy dlaczego poszli na wojnę. Większość Amerykanów zgodnie stwierdza, że apple pie to ich ulubione ciasto. W 1950 roku Jack Holden i Frances Kay w patriotycznej pieśni The Fiery Bear zaśpiewali, że kochają baseball i apple pie, co miało być przeciwwagą do symbolu radzieckiego niedźwiedzia.
Apple pie - symbol Stanów Zjednoczonych
Apple pie jest nam znane przede wszystkim z amerykańskich filmów i seriali, ale mało kto wie, że receptury nie wymyślono w USA, ale przywieźli ją osadnicy z Europy, głównie z Wysp Brytyjskich, wraz z zapasami dobrych gatunkowo jabłek, których w tamtym czasie nie było w USA zbyt wiele. Przepis ten jednak na stałe zagościł w amerykańskich domach i wielokrotnie odwoływano się do niego w kulturze. Przykładem jest popularna na początku XX wieku seria filmów dla młodzieży American Pie czy chociażby kultowa reklama Chevroleta z lat 70., w której śpiewano: Kochamy baseball, hot-dog, apple pie i Chevrolet. W swojej powieści Oldtown Folks z 1869 r. Harriet Beecher Stowe napisała, że „ciasto jest angielską tradycją, która zasadzona na amerykańskiej ziemi od razu rozprzestrzeniła się i wyrosła na niezliczoną różnorodność rodzajów i gatunków”. Danie stało się tak rozpoznawalne i kultowe, że dzisiaj określane jest mianem symbolu Stanów Zjednoczonych.
Jak zrobić szarlotkę po amerykańsku? Przepis na apple pie
Proporcje dla okrągłej, rozszerzającej się ku górze formy, o dolnej średnicy 20 cm i górnej 28 cm.
Składniki na kruche ciasto:
420g mąki pszennej
duża szczypta soli
3 łyżki cukru
330g masła
około 160ml zimnej wody
Nadzienie jabłkowe:
1,3 – 1,4 kg jabłek
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru do smaku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Dodaj schłodzone masło i cukier. Całość posiekaj dokładnie nożem.
Zacznij wyrabiać ciasto, ale nie rób tego zbyt długo. Pozostaw widoczne małe kawałeczki masła. Dzięki nim ciasto będzie miało strukturę ciasta francuskiego, które charakterystycznie się rozwarstwia.
Sypkie ciasto z kawałkami masła schłodź przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, dodać do niego lodowatą wodę (dzięki temu będzie bardziej kruche) i krótko zagnieć dłońmi, do zebrania sypkich składników i połączenia. Jeśli będziesz już w stanie uformować kulę, przerwij gniecenie, podziel ciasto na pół i owiń każdą z części folią spożywczą. Chłódź w lodówce przez 60-90 minut.
Nadzienie jabłkowe
Jabłka obierz i pokrój w plastry.
W dużej misce wymieszaj jabłka, miękkie masło, cukier, mąkę, łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy.
Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki któremu łatwiej będzie Ci później wyjąć placek.
Ciasto kruche wyjmij z lodówki. Jedną jego część rozwałkuj tak, aby było sporo trochę większe niż forma. Przenieś, nawijając je na wałek. Wyłóż nim dno i boki. Pozostałości obetnij i dodaj do drugiej kuli ciasta.
Na ciasto wyłóż pierwszą warstwę jabłek. Możesz zrobić lekką górkę na środku.
Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i potnij je na paski o szerokości około 2cm.
Najkrótsze paski ułóż dookoła brzegu placka. Pozostałe przekładaj między sobą, tworząc w ten sposób charakterystyczną kratkę. Możesz ułożyć je wcześniej i przenieść lub zrobić to bezpośrednio na placku. Odetnij resztki, możesz dołożyć je do brzegu placka.
Ciasto posmaruj wymieszanym w miseczce jajkiem z wodą.
Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz łącznie około 70 minut. Pierwsze 10 minut w 200 stopniach i kolejne 60 minut w 180 stopniach. Jeśli to możliwe przez ostatnie 10 minut piecz tylko spód z włączoną grzałką dolną.
Po tym czasie ciasto wyjmij i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Smacznego!
undefinedundefinedundefinedundefined