Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.03.2025 18:52

Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo

babka wielkanocna
Fot. Canva i facebook/Ewa Wachowicz

Jest wojna o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy. I jest wojna o wyższość babki drożdżowej nad wersją z proszkiem do pieczenia. Ewa Wachowicz swoim doskonałym przepisem zasila szeregi tej ostatniej armii.

Babka Ewy Wachowicz

Babka wielkanocna w wydaniu Ewy Wachowicz to lekkie śmietanowe ciasto o waniliowym posmaku, które nie wymaga procesu wyrastania. Jednak nie brak drożdży sprawia, że ciasto to jest inne od wszystkich. Chodzi o mąkę.

Wachowicz proponuje mianowicie babę na mące orkiszowej. Orkisz, zaliczany do tzw. pradawnych odmian pszenicy, jest bogaty w żelazo, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jasna mąka, wyrabiana w typach 500, 700 i wyższych, jest bardzo dobrym zamiennikiem zwykłej pszennej mąki.

babka z owocami

Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się sama i nie ma w niej grama mięsa

Babka z ciasta orkiszowego

Można więc przyjąć, że mąka orkiszowa typu 500, czyli jasna, będzie odpowiednikiem mąki tortowej. Ciasto według wersji Ewy Wachowicz będzie zebrą – mieszaniną jasnej i kakaowej masy. Oczywiście składnik ten można też pominąć.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g jasnej mąki orkiszowej
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

orkisz

Pieczemy babkę na święta

Miękkie masło dzielimy na kostki i ucieramy ze szklanką cukru. Dodajemy żółtka jaj i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając, dodajemy na zmianę po porcji mąki i śmietany. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta, a następnie delikatnie mieszamy.

przesiewanie mąki

Ciasto dzielimy na połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostały cukier. Dokładnie wyrabiamy, by składniki wymieszały się, a cukier rozpuścił.

Formę na babkę wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do ciasta obie masy, mieszając je w trakcie lania. Na wierzchu powinna znaleźć się masa kakaowa.

Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wypiekamy przez ok. godzinę. Czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Wypróbuj też sposoby na gołąbki z wołowiną i poznaj właściwości cykorii.

babka z owocami