Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż pomidorowa i krupnik razem wzięte
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.03.2025 19:24

Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż pomidorowa i krupnik razem wzięte

zupa ziemniaczana
Fot. You Tube/Zdrowe Przepisy

Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.

Zupa ziemniaczana

Ziemniaki zrobiły w naszej kuchni zawrotną karierę dzięki swoim odżywczym właściwościom. Na diecie kartoflanej sto lat temu dosłownie wyrastały narody, a nieurodzaj tego warzywa był prawdziwą klęską. Dlatego zasługują one na doskonałą oprawę.

Ta zupa jest właśnie taką. Może ziemniaki nie wyglądają w niej jak królewska uczta. Taka kartoflanka pokazuje jednak, na co stać to skromne warzywo, które zmienia płynne „pierwsze danie” w pełnowartościowy i sycący posiłek: zupę ziemniaczaną.

ziemniaki
Fot. Canva
To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta

Swojska kartoflanka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy. Zupa ziemniaczana powstaje tam na bulionie warzywnym. Doskonale w tej funkcji sprawdzi się także drobiowy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 800-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz
gotowanie zupy ziemniaczanej
fot. youtube.com/zdrowe przepisy

Zupa z ziemniakami

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy warzywo. Marchewkę kroimy w półplasterki i dodajemy do garnka.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Mieszamy przez chwilę i zalewamy wszystko bulionem, odlewając 100 ml. Dodajemy ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę.

krojenie ziemniaków
fot. youtube.com/zdrowe przepisy

Garnek nakrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę do miękkości ziemniaków. Powinno to zająć ok. 20 minut. Siekamy koperek i dodajemy do zupy.

W osobnej miseczce hartujemy śmietanę, dolewając po chochli zupy i mieszając. Całość przelewamy z powrotem do zupy i w dalszym ciągu gotujemy.

W pozostałej części bulionu rozrabiamy mąkę. Przelewamy wszystko do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze pięć minut, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałą część koperku.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z wołowiny i smażone kluseczki.

zupa ziemniaczana
fot. youtube.com/zdrowe przepisy