Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż pomidorowa i krupnik razem wzięte

Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.
Zupa ziemniaczana
Ziemniaki zrobiły w naszej kuchni zawrotną karierę dzięki swoim odżywczym właściwościom. Na diecie kartoflanej sto lat temu dosłownie wyrastały narody, a nieurodzaj tego warzywa był prawdziwą klęską. Dlatego zasługują one na doskonałą oprawę.
Ta zupa jest właśnie taką. Może ziemniaki nie wyglądają w niej jak królewska uczta. Taka kartoflanka pokazuje jednak, na co stać to skromne warzywo, które zmienia płynne „pierwsze danie” w pełnowartościowy i sycący posiłek: zupę ziemniaczaną.

Swojska kartoflanka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy. Zupa ziemniaczana powstaje tam na bulionie warzywnym. Doskonale w tej funkcji sprawdzi się także drobiowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 800-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz

Zupa z ziemniakami
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy warzywo. Marchewkę kroimy w półplasterki i dodajemy do garnka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Mieszamy przez chwilę i zalewamy wszystko bulionem, odlewając 100 ml. Dodajemy ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę.

Garnek nakrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę do miękkości ziemniaków. Powinno to zająć ok. 20 minut. Siekamy koperek i dodajemy do zupy.
W osobnej miseczce hartujemy śmietanę, dolewając po chochli zupy i mieszając. Całość przelewamy z powrotem do zupy i w dalszym ciągu gotujemy.
W pozostałej części bulionu rozrabiamy mąkę. Przelewamy wszystko do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze pięć minut, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałą część koperku.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki z wołowiny i smażone kluseczki.






































